Sporter vd maand februari: Miss Marly!

Wie ben je en wat doe je?
Ik ben Marly van Oosten, 25 jaar en kom uit Leiden. Op dit moment ben ik aan het afstuderen aan de opleiding media & entertainment management. In mijn vrije tijd ben ik cheerleader waarbij we veel worden ingehuurd voor leuke evenementen! En sinds een paar maanden toch wel een fanatiek sporter.

Waarom heb je voor SPORTJA gekozen?
Ik heb voor SPORTJA gekozen om verschillende redenen. Niels kon ik al via vrienden en ik wist dat hij hier al een tijdje mee bezig was. Toen ik eenmaal zag dat het was gelukt en SPORTJA was opgericht, was ik uiteraard nieuwsgierig. Ik heb al vaker gesport bij verschillende sportscholen maar dat was nooit iets wat echt bij mij paste. Na een proeftraining te hebben gedaan had ik al snel door dat SPORTJA een sportschool is waar ik wel met veel plezier en dus ook vaker zal gaan trainen, en dit is dus ook het geval! Ik had nog helemaal geen ervaring met echte krachttraining, daarom is het fijn dat er bij SPORTJA goede begeleiding is en je daardoor beter en ook op de goede manier traint. Ik heb bij SPORTJA het idee dat er ook echt vooruitgang geboekt wordt voor het behalen van je doelen!

Wat is je favoriete oefening?
Ik denk niet dat ik echt een favoriete oefening heb. BIJNA alle oefeningen vind ik leuk om te doen. Ik zeg bijna omdat er oefeningen zijn die eigenlijk heel naar zijn om te doen maar achteraf zoveel voldoening geven! Als ik toch een oefening moet kiezen, kies ik voor squat en de glute ham raise. Deze twee zijn oefeningen die voor mij zwaar zijn maar waarbij ik ook echt vooruitgang zie en dat maakt ze erg leuk!

Welk type training vind je het leukst?
Op dit moment vind ik de krachttraining erg leuk! Bij krachttraining heb ik achteraf altijd zo een groot gevoel van voldoening. Ook heb ik bij deze training het gevoel dat ik hiermee mijn doel kan behalen, dit is in mijn geval afvallen/shapen en ook sterker worden in mijn benen waardoor ik hoger spring bij het cheerleaden. Het is daarbij ook zo lekker dat je nergens aan hoeft te denken behalve aan je houding en het trainen zelf. Tijdens de training kan ik echt even m'n hoofd leegmaken en nergens anders aan denken!

Wat zijn je doelen?
Mijn grootste doel is, zoals ik al eerder zei, afvallen/shapen. Nadat ik ben gestopt met mijn vorige sport, twirlen, ben ik toch wel aangekomen. Nu ik aan cheerleaden doe wil ik graag weer lekker in m'n vel zitten en met trots mijn cheerleader pakje kunnen dragen!

Onze sporter van de maand krijgt een passende beloning! Marly mag kiezen uit een personal training door Barends Training of een Functional Movement Screening door fysiotherapeut Jip Regtop. Zij heeft gekozen voor een Functional Movement Screening van fysiotherapeut Jip Regtop.

Marly, leuk dat je bij ons traint en veel succes met cheerleaden!

Lees hier meer van onze andere blogs of ga naar onze homepagina.

WeAreSPORTJA

Even voorstellen, Mark Mesander

Even voorstellen,

Mijn naam is Mark Mesander, 23 jaar oud en ik woon in Haarlem. Momenteel volg ik de opleiding Sport & Bewegen aan de Hogeschool Inholland in Haarlem. Voordat ik aan mijn opleiding begon was ik altijd al sportief. Tijdens m'n opleiding ben ik me steeds meer gaan verdiepen in wat ik het leukst vind: krachttraining/bodybuilding en gezonde voeding. Ik heb verschillende cursussen afgerond het afgelopen jaar, waaronder Personal Hormonal Profiler en Top Trainer A.

Ik ben via via bij SPORTJA terecht gekomen. Ik hoorde dat er een sportschool in Leiden is waar alleen wordt gewerkt met losse gewichten en veel aandacht wordt besteedt aan persoonlijke begeleiding. Aangezien ik graag als Personal Trainer aan de slag wil, is SPORTJA voor mij de ideale stageplek.

Mijn eigen trainingen zijn gebaseerd op het vergroten van spierkracht en spiervolume/-massa. Meestal train ik 1 maand kracht en daarna 2 maanden hypertrofie (spiervolume/-massa) en dan weer kracht etc. Ik train alleen met losse gewichten in combinatie met bodyweight oefeningen. Tijdens m'n trainingen probeer ik elke keer het maximale eruit te halen.

Sinds oktober 2014 ben ik ook weer aan het hardlopen. Op 25 oktober 2014 heb ik meegedaan aan de Strong Viking Run (Brother Edition). In 2015 wil ik meedoen aan alle 4 de obstacle runs van de Strong Viking Run (Mud, Hills, Water en Brother Edition).

Verder ben ik iemand die houdt van gezelligheid, en ik vind het super tof om iemand te helpen met het bereiken van zijn/haar doel. Dus kom gerust bij me langs in SPORTJA als je vragen hebt of zin hebt in een praatje!

Lees hier meer van onze andere blogs of ga naar onze homepagina.

Sportschool

“Luister naar mij! Ik heb een diploma”

Wat je moet weten
- Expert fallacy: dat je een bepaalde status of diploma hebt maakt niet dat je gelijk hebt,
- Fitness diploma’s stellen veelal niet zoveel voor,
- We leven in een informatie tijdperk en auto-didactisch studeren kicks ass,
- Werken op wetenschappelijke basis is de nieuwe bro science!

Samenvatting
Wanneer iemand een bepaalde status heeft als fitness instructeur, personal trainer of sportschooleigenaar wil dat niet per definitie zeggen dat hij of zij de juiste kennis en competenties heeft. In een wereld vol informatie en wetenschap is auto-didactisch studeren puur genot. Uiteindelijk gaat het om de kennis en competenties die je bezit en over kunt brengen. Helaas ligt de lat in de fitness branche niet hoog en struikel je dus makkelijk over deze lat. Weten wij of denken wij alles te weten bij SPORTJA? Absoluut niet, but sure as hell we’re trying! En we hebben de wetenschap in al haar glorie achter ons staan om onze werkwijze te onderbouwen.

Trefwoorden: diploma, informatie tijdperk, auto-didactisch studeren, wetenschap

einstein9

Inleiding
Fitnessen is tegenwoordig net zo populair als Justin Bieber. Heb je geen abonnement bij een sportschool dan moet er wel iets mis met je zijn want voor een tientje per maand ben je al lid bij een “echte” sportschool. Helaas betaal je bij veel sportscholen voor de fysieke aanwezigheid van het personeel en niet zozeer de sportinhoudelijke kennis van het personeel.

Expert fallacy
De expert fallacy is logisch gezien de verkeerde aanname dat wanneer iemand met een bepaalde autoriteit iets zegt hij of zij per definitie gelijk heeft. Het feit dat iemand een status heeft zegt niks over de claims die gemaakt worden door de persoon in kwestie. Het belangrijkste is om te luisteren naar de argumenten die gebruikt worden om de claim te onderbouwen.

Diploma’s en het bijbehorende kennis niveau
Ah, de befaamde diploma’s in de fitness branch…… Anekdote: nadat ik (Niels) mijn Fitvak A diploma had gehaald heb ik mijn Personal Trainer diploma in één dag gekocht, ehm ik bedoel gehaald….. door fysiek aanwezig te zijn. Na de les kreeg ik mijn diploma mee, met een pluim en een welverdiende sticker (oh oh wat een sarcasme, en dat op een maandag)!! Diploma’s, in de fitnessbranche, zeggen dus niet altijd wat. Het belangrijkste is de kennis en kunde van een trainer, onafhankelijk van of hij of zij een diploma heeft.

Lang leve Google en auto-didactisch studeren
Internet heeft de wereld kleiner en deelbaar gemaakt. Met Google kan je alles (ja, echt alles….) vinden wat je maar wilt en wanneer je wilt. In plaats van bankhangend voor de TV chillen kan je jezelf ook met kennis verrijken! Naast “gewoon” Google is er ook Google Scholar waarbij je toegang hebt tot de wetenschappelijke wereld. Internet en google stellen ons dus in de gelegenheid om zelf aan de studie te gaan ofwel auto-didactisch te leren. Een aantal auteurs die goed onderbouwd en wetenschappelijk te werk gaan zijn Bret Contreras en Greg Nuckols. Des te meer kennis je hebt over wat je eigen trainingen, je voeding en je progressie, des te meer controle je hebt over je eigen progressie en resultaat!

Wetenschap en visies
In de fitness wereld heeft iedereen zijn eigen visie over trainen. Hoewel daar an sich niet heel veel mis mee is ontbreekt vaak de inhoudelijke onderbouwing voor die visie. De wetenschap, inclusief de auteurs van zonet, redeneert logisch, op basis van onderzoek, wiskundige formules en gemeten spieractiviteit. Zoals ik eerder noemde, maakt iemand een claim? Check de argumentatie en onderbouwing.

Writers note
De belangrijkste boodschap die ik mee wil geven is dat je zelf moet nadenken over trainen, trainingsprincipes, voeding en alles wat ermee te maken heeft en voor jou van belang is. Klakkeloos iemand napraten levert je niks op behalve de ego streling dat je er toch wel echt iets van af zou moeten weten! Je bent nooit uitgeleerd dus blijf jezelf verdiepen en pluk de (spreekwoordelijke) vruchten van je extra kennis en kunde! Ook bij SPORTJA blijven we onszelf verbeteren door continu literatuur onderzoek te doen en kritisch te zijn naar onszelf en onze werkwijze. We staan open voor kritiek en feedback, met onderbouwing dat dan weer wel.

PS Mocht je nog interesse hebben in een Crossfit-certificaat, in 2 dagen kan je deze behalen zonder dat je voorkennis nodig hebt. Ik zeg doen!
PS2 Je bent dan wel 1000 dollar armer LOL

Lees hier meer van onze andere blogs of ga naar onze homepagina.

Top 5 kansen om jezelf te motiveren in sport

Wat moet je weten:
• Er zijn verschillende manieren om jezelf te motiveren om te blijven sporten,
• Motivatie in sport begint bij het goed formuleren van een doelstelling,
• Het zien van resultaat in sport “keeps you going”,
• Sport geeft positieve effecten op je leven,
• Een trainingsmaatje kan een stok achter de deur zijn,
• Bepaal welke sport bij jou past, als je het leuk vind blijf je gemotiveerd.

Samenvatting
Heb jij onlangs nieuwe doelen gesteld en wil je gemotiveerd blijven ze te behalen? In deze blogpost leggen we kort uit wat motivatie inhoud en helpen we je met 5 tips die jou aan het sporten houden. De 5 tips die jou gemotiveerd houden: formuleer een concrete en realistische doelstelling, houd je vooruitgang in sport bij, wees bewust van de positieve effecten van sport, train samen en beoefen een sport die je leuk vindt.

Trefwoorden
Motivatie, doelstelling, vooruitgang, positief effect van sport, samen trainen, begeleiding, sport is leuk

Top 5

• Stel een concreet en realistisch doel op:
Als je een doel stelt wanneer je met sporten begint, is dit 9 van de 10 keer niet concreet: afvallen, sterker worden of gespierder worden. Op deze manier is het lastig om je doelen te meten. Zorg dat je, eventueel onder begeleiding, je doelen concreet en realistisch opstelt. Dus wel: ik wil 10 kilo afvallen in de komende vier maanden door minimaal 3 keer per week te sporten en mijn voeding aan te passen. Een andere doelstelling zou kunnen zijn: in de tijd van drie maanden wil mijn spierpercentage met 3% verhogen door 4 keer per week aan krachttraining te doen.  Door deze manier van doelen stellen krijg je een helder beeld van jouw doel en weet je precies welke stappen je er naar toe gaat ondernemen.

• Houd de vooruitgang van je sporten bij:
Er wordt niet voor niets gezegd: “When you see results, it becomes an addiction”. Het sporten wordt pas echt leuk als je resultaat ziet. Maak daarom regelmatig foto’s of filmpjes van jezelf of  meet je progressie samen met je trainer. Wanneer je weet waar je voor aan het sporten bent, wil je echt niet meer anders.

• Word bewust van de positieve effecten van sport:
Sporten heeft veel positieve invloed op je lichaam. Zo kun je je energieker voelen, beter in je vel te komen zitten en maakt sporten een stofje aan waarvan je je gelukkig gaat voelen. Maar het heeft niet alleen invloed op het korte termijn. Ook op lang termijn heeft je lichaam er profijt van. Zo kan je fysiek verbeteren en wordt de kans op ziekte verminderd.

• Train samen met vrienden of onder begeleiding van een trainer:
Blijf gemotiveerd door samen met een vriend of met een trainer afspraken te maken. Zo heb je een extra stok achter de deur om toch te gaan trainen. Bovendien is het sociale aspect ook belangrijk, het is immers een stuk gezelliger met een sportmaatje.

• Zorg dat je een sport doet die je leuk vindt:
Er zijn zoveel sporten die je kunt beoefenen, de lijst is bijna eindeloos. Het kan daarom lastig zijn om te bepalen welke sport bij jou past. De volgende vragen zou je jezelf kunnen stellen om erachter te komen welke sport bij jou past: Vind ik binnen of buiten sporten leuker? Sport ik liever individuele of in groepsverband? Wanneer je een sport hebt gevonden die je leuk vind, is de kans dat je het volhoudt veel groter dan wanneer je gaat omdat ‘je moet gaan’.

Tot slot: stay motivated
Heb jij extra motivatie nodig? Vraag één van onze trainers om je te helpen met een oefening. Wil je liever 1-op-1 training, denk dan eens aan personal training. Heb je vragen over dit artikel? Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Lees hier meer van onze andere blogs of ga naar onze homepagina.

What does it take?

Echte Sportja sporters:

  • Halen voldoening uit trainen met losse gewichten, niet uit fitness apparaten
  • Focussen liever op juiste uitvoering van een oefening dan op een TV scherm
  • Laten hun ego thuis
  • Bereiken hun doel