Doelen behalen in het nieuwe jaar

Door Lieke Bloemendal, SPORTPSYCHOLOOG VSPN®

2020 staat voor de deur! En natuurlijk heb je jezelf ook komend jaar iets voorgenomen op sportief gebied. Je wil de competitie winnen, 10 kilometer hardlopen, een mudrun voltooien, regelmatig naar de sportschool, op het podium komen, afvallen, etc. Allemaal mooie doelen! Maar, hoe zorg je er nu voor dat je die doelen op zo’n manier stelt, dat ze je ook écht kunnen ondersteunen om te bereiken wat jij wilt bereiken?

Zorg ervoor dat je niet alleen een doel stelt dat gericht is op het resultaat dat je wil bereiken, maar dat je verschillende soorten doelen stelt die ook gericht zijn op de prestatie die je wilt leveren en vooral op hoe het proces eruit gaat zien. Er zijn drie verschillende soorten doelen:

RESULTAATDOELEN

Dit zijn doelen die gericht zijn op het resultaat of op de vergelijking met anderen. Bijvoorbeeld: “Ik wil in ieder geval bij de top-6 van de competitie eindigen dit seizoen”, “Komende wedstrijd is ons doel te winnen van de tegenstander, die veel lager staat, het liefst met ruime cijfers”, of “Ik wil stiekem meer afvallen dan mijn buurvrouw/man”.

Het lastige aan resultaatdoelen is dat ze altijd afhankelijk zijn van anderen (de buurvrouw, je tegenstanders, de jury, medespelers). Je hebt er dus eigenlijk maar deels controle over, waardoor het niet zo handig is je helemaal op resultaatdoelen te richten.

sportpsycholoog

PRESTATIEDOELEN 

Dit zijn doelen die gericht zijn op het verbeteren van je eigen prestatieniveau. Bijvoorbeeld: “Ik ga vandaag bij de wedstrijd voor het verbeteren van mijn PR” of “Ik wil de komende drie maanden 3 kilo afvallen”.

Omdat prestatiedoelen gaan over het verbeteren van je eigen niveau, heb je hier meer controle over. Maar, met prestatiedoelen alleen weet je nog steeds niet hoé je dat doel dan gaat bereiken.

PROCESDOELEN

Dit zijn doelen die gericht zijn op de uitvoering van een bepaalde handeling, op het “hoe”. Bijvoorbeeld: “Ik blijf na iedere training nog even 10 minuten om rekoefeningen te doen, zodat ik leniger word”, of: “Ik ga ervoor zorgen dat ik de komende drie maanden minimaal twee keer per week naar de sportschool ga”.

Juist op het “hoe” heb je wél controle. Jij kan er zelf voor gaan zorgen dat je dit doet. En als je goede proces- en prestatiedoelen stelt voor jezelf, dan volgt het resultaat vanzelf. Focus dus niet te veel op het resultaat, maar juist op het proces en hoe je dat gaat doen en stel daar doelen voor op!

Begeleiding

Wil jij afvallen, sterker worden of fitter worden? Wil jij ook jouw doelen halen? Meer info en begeleiding/coaching kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Lieke Bloemendal is SPORTPSYCHOLOOG VSPN® en begeleidt sporters op mentaal gebied. Hoe zorg je er als sporter voor dat je gefocust blijft, hoe ga je om met gedachten en gevoelens tijdens je prestatie, hoe ga je om met druk en hoe zorg je ervoor dat je doorzettingsvermogen zo groot mogelijk is? We kijken waar er nog winst te halen valt, zodat je ervoor kan zorgen dat ook het mentale deel van je prestatie zo optimaal mogelijk is. 

sportpsycholoog

Lieke en haar collega Lea Raemaekers

What does it take?

Echte Sportja sporters:

  • Halen voldoening uit trainen met losse gewichten, niet uit fitness apparaten
  • Focussen liever op juiste uitvoering van een oefening dan op een TV scherm
  • Laten hun ego thuis
  • Bereiken hun doel