Trainingsdoelen

De 5 meest voorkomende trainingsdoelen

Kracht

Kracht is één van de belangrijkste eigenschappen van het lichaam. Door de relatief inactieve maatschappij van tegenwoordig is kracht een steeds minder getrainde eigenschap van het lichaam.

Kracht opbouwen kan een doel op zich zijn om steeds sterker te worden maar kan ook een subdoel zijn wanneer je spiergroei wilt, wilt afvallen of aan sportondersteunende training doet. Verschillende trainingsvormen helpen bij het ontwikkelen van kracht zoals kracht- en conditietraining, powerlifting, weightlifting en calisthenics.

Fitheid

Fitheid behelst vaak de belastbaarheid van het lichaam. Hoe hoger de belastbaarheid van het lichaam, hoe meer het lichaam aan kan en hoe fitter je bent. Om je fitheid te trainen is het verstandig om aan kracht- en conditietraining te doen waarbij je de focus legt op kracht, conditie, lenigheid, stabiliteit en coördinatie.

Andere vormen van sport zoals calisthenics, Power Hour, sportondersteunende training en de cursus afvallen kunnen bijdragen aan het verbeteren van de fitheid.

Revalideren

Tijdens het revalideren wordt vaak gebruik gemaakt van krachtoefening om bijvoorbeeld een spier sterker te maken, de aansturing te verbeteren of de bewegingsuitslag te verbeteren. Bij SPORTJA kan je terecht om te revalideren van (sport)blessures en/of operaties.

Afvallen

Het belangrijkste om te zorgen dat je afvalt is een calorie tekort. Dit betekent dat je minder eet (energie binnenkrijgt) dan dat je lichaam gemiddeld aan voedsel per dag nodig heeft (energie verbruik).

Door het energie tekort moet je lichaam ergens anders energie vandaan halen: in het lichaam opgeslagen vet. Door aangepaste voeding te combineren met kracht- en conditietraining werk je op de meest efficiënte manier aan je lichaam werken. Power Hour of de cursus afvallen zijn ook een goede manier om af te vallen.

Conditie

Met conditie wordt vaak het algehele uithoudingsvermogen van het lichaam bedoelt wat met name neerkomt op de functie van het hart en de longen als energieleverancier.

Bij SPORTJA richten we ons op interval conditie training om in korte tijd zoveel mogelijk energie te verbruiken maar ook om het sporten leuk te houden. Interval training kan door middel van talloze oefeningen en verschillend materiaal wat de variatie erin houdt. Interval training kan in groepen of individueel in de trainingshal.

What does it take?

Echte Sportja sporters:

  • Halen voldoening uit trainen met losse gewichten, niet uit fitness apparaten
  • Focussen liever op juiste uitvoering van een oefening dan op een TV scherm
  • Laten hun ego thuis
  • Bereiken hun doel