Blessure preventie

Wat je moet weten:

• Denk na over wat je wilt bereiken en welke trainingen en oefeningen je daarvoor gebruikt,
• Zorg dat je daadwerkelijk aan je zwakke plekken werkt,
• Richt je niet alleen op welke oefening, maar vooral ook op de houding en techniek bij de uitvoering,
• Alles wat je doet om je sterker te maken, helpt blessures te voorkomen.

Inleiding

Train je met (zware) gewichten, heb je flinke spierballen en toch regelmatig last van blessures. Ga dan eens terug naar de basis. Wat ik hiermee bedoel is: Welke trainingen doe je? Wat voor een soort oefeningen doe je? Spreek je daarbij de juiste spieren aan? Helpen bepaalde oefeningen je juist bij hardlopen, of meer met yoga? Hebben je inspanningen wel het effect dat je denkt dat ze hebben…. Of kan het allemaal efficiënter?

Hoe versterk je zwakke plekken

Als sporter bij een sportschool, onderdeel van een club of zelf je hardloopschema volgende, heb je geleerd om op jouw manier te bewegen. Vaak zie ik patiënten die klachten hebben omdat de manier waarop ze bewegen niet de juiste manier is. Vaak weten ze wel waar hun “ zwakke plek” zit en weten ze bijvoorbeeld dat hun heupen en schouder eigenlijk opener en soepeler zouden moeten zijn, maar hoe ze dit oplossen weten ze vaak niet.

SPORTJA-Basic-training-progress

De juiste oefeningen voor jouw lichaam

Veel mensen doen de zogenaamde “core stability” oefeningen. Vaak zijn dit standaard oefeningen als planken of squatten. Bijna nooit wordt er gekeken naar hoe dit soort oefeningen worden uitgevoerd en of ze daarmee het juiste effect hebben voor jouw lijf en voor jouw sport. Het doel van alle oefeningen is namelijk niet de oefening uitvoeren, nee het gaat om het verbeteren van beweegpatronen. Spieren weer op de juiste manier en vooral in de juist volgorde laten samenwerken. Dan krijg je een stabiel en daardoor sterk geheel met als gevolg een vermindering van blessures. Een belangrijk gegeven in deze context: “Everything you do to enhance performance, will prevent injury”, mits je daarmee werkt aan je zwakke schakels in je bewegingsketens.  De basis van een gezond lijf is een goed bewegingspatroon.

Tot slot: samenwerken met partners

Functioneel trainen is een must daarom werkt SPORTJA met een aantal partners waaronder onze in-house fysiotherapeut Ross Watson.

Lees hier meer van onze andere blogs of ga naar onze homepagina.

 

Herstel

What does it take?

Echte Sportja sporters:

  • Halen voldoening uit trainen met losse gewichten, niet uit fitness apparaten
  • Focussen liever op juiste uitvoering van een oefening dan op een TV scherm
  • Laten hun ego thuis
  • Bereiken hun doel