Rugtraining 2.0: Move them blades

Wat je moet weten:

- De schouderbladen worden te weinig naar beneden en naar achter getrokken bij rugtraining.
- Je bent sterker wanneer je de spieren tussen je schouderbladen gebruikt.
- De spieren tussen je schouderbladen groeien meer wanneer je ze actief gebruikt.
- Een disbalans tussen de trek en duw spieren van het bovenlichaam kan tot (pijn)klachten lijden.
- Het bovenste gedeelte van de trapezius is te dominant bij veel mensen.

Samenvatting

Tussen de schouderbladen (scapula) zitten spieren die het schouderblad naar achteren trekken (scapula retractie) en naar beneden trekken (scapula depressie). Door het gebruik van deze spieren (trapezius en rhomboids) bij rugtraining wordt je sterker en verplaats je meer gewicht. Wanneer een spier actief is, groeit deze en vind er dus meer hypertrofie plaats. Tevens zorgt een goede balans in activiteit tussen de duw- en trekspieren voor een verminderde kans op klachten aan o.a. de schouder en nek. Bij rugoefeningen is het belangrijk dat het opstrekken van de borstkas (thoracale extensie) niet verward wordt met retractie en depressie van de scapula. Tevens moet er opgelet worden dat het bovenste gedeelte van de nekspier (trapezius) niet te actief meedoet en de schouder en de scapula omhoog getrokken worden.

Inleiding

Red Bull geeft je geen vleugels maar een goed ontwikkelde rug geeft je vleugels! Lats waarmee je weg vliegt. Erector en trapezius die als dikke staalkabels over je rug lopen. Een V-vormig bovenlichaam die de Hulk doet blozen. We hebben eerder al een ode aan rugtraining gebracht door een aantal basis cues voor de deadlift te beschrijven. Vandaag beschrijven we hoe je jouw rugtraining verbetert door actief je schouderbladen bij de oefeningen te betrekken.

Rugtraining 2.0: Move them blades

De twee belangrijkste bewegingen waar we het in deze blogpost over hebben is de retractie en de depressie. Retractie betekent het horizontaal naar achter trekken van de schouderbladen. Bij retractie knijp je in het midden tussen de schouderbladen de spieren samen. Scapula retractie zie je voornamelijk bij rowvarianten met dumbells, barbells of kabels. Links op de foto zijn de schouderbladen naar achteren getrokken door de trapezius en rhomboids en zijn de spieren dikker dan in ruststand (rechter foto).

Rugtraining 2.0

 

Depressie betekent het verticaal, naar beneden trekken van de schouderbladen. Bij depressie knijp je onderin tussen de schouderbladen de spieren samen. Scapula depressie zie je voornamelijk bij pull up, chin up en pulldown varianten. Op de linker foto staan de schouderbladen omhoog en uit elkaar terwijl op de rechter foto het onderste gedeelte van de trapezius is aangespannen en de schouderbladen omlaag en naar elkaar toe getrokken worden.

SPORTJA-blog-Movethemblades2-

De voordelen van retractie en depressie

Door het gebruik van retractoren en depressoren gaan er meer spieren actief met de rugtraining mee doen. De activatie van deze spieren heeft een aantal voordelen. Meer spieren die aanspannen resulteert in meer gewicht dat verplaatst wordt. Je optimaliseert dus de beweging en de oefening. Doordat de schouderbladen niet actief mee bewegen worden de spieren tussen de schouderbladen niet optimaal getraind en kan er dus ook minder hypertrofie plaatsvinden. Tevens zie je door een gebrek aan activiteit in de trekspieren van de romp en een overactiviteit in de duwspieren van de romp (borst en voorkant schouder) dat er een scheefstand in de schouder ontstaat. De schouderbladen staan ver uit elkaar en de schouders hangen naar voren. Deze disbalans rondom het schoudergewricht kan leiden tot schouder- of nekklachten.

Dont’s bij rugtraining

Vaak wordt onbewust de borst vooruit geduwd tijdens rugoefeningen, dit wordt thoracale extensie genoemd. Tevens kan thoracale extensie verward worden met retractie en depressie van de schouderbladen. Sporters denken dan dat ze hun schouderbladen en schouder naar achteren of beneden trekken maar duwen voornamelijk hun borst vooruit. Op de linker foto wordt een retractie uitgevoerd zonder thoracale extensie. Op de rechter foto vindt er thoracale extensie plaats zonder retractie van de schouderbladen. Let ook op het verschil in spierdikte tussen aangespannen (links) en ontspannen (rechts) retractoren.

SPORTJA-blog-Movethemblades4-

De trapezius is onder te verdelen in een spier die grofweg 3 hoofd functies heeft: elevatie, retractie en depressie. Elevatie is het omhoog trekken van het schouderblad zoals bij shrugvarianten het geval is. Bij rugtraining zoals row en pull up/down oefeningen is het niet de bedoeling dat het schouderblad omhoog getrokken wordt. Het is dus van belang dat het bovenste gedeelte van de trapezius zoveel mogelijk ontspannen blijft en het schouderblad en de schouder niet omhoog trekken. Op de linker foto vindt er zowel elevatie als retractie plaats terwijl op de rechter foto alleen elevatie plaatsvindt. Ook hier is er weer een verschil in spierdikte te zien tussen aangespannen (links) en ontspannen (rechts) retractoren.

SPORTJA-blog-Movethemblades3-

Tot slot

Verbeter je rugtraining en stuur bewust je retractoren en depressoren aan. Je wordt er sterker door, ontwikkeld meer spiermassa en houdt je schouders en schouderblad in een gezonde en sterke positie. Heb je vragen over rugtraining of wil je dat we meekijken bij rugoefeningen? Vraag de dienstdoende trainer of maak een afspraak via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Lees hier meer van onze andere blogs of ga naar onze homepagina.

Training

SPORTJA’s spotlight: Wendy vs obstacle run

Bij SPORTJA zetten we graag mensen in de spotlight: Klein van stuk, groots in daden. Sinds Wendy zich tot doel heeft gesteld om mee te doen aan de obstacle run Mud Masters gaat ze klimmend en klauterend door het leven. Haar positiviteit en gedrevenheid maken haar een graag geziene sporter bij SPORTJA. Maar wie is Wendy en hoe heeft ze naar haar doel toegeleefd en getraind?

“Mijn naam is Wendy Petiet en ben 29 jaar. Ik werk als accountmanager bij T-Mobile in Den Haag. Daarnaast ben ik bezig met de laatste loodjes van mijn studie Communicatie. Zondag 8 maart voor het eerste meegedaan met de obstacle run MudMasters 12km en dat was een geweldige ervaring!”

Wendy

Hoe heb jij je trainingsproces in de voorbereiding gedaan?

Bij SPORTJA ben ik begonnen met pittige krachttraining op basis van progressieve overload. Daarmee heb ik mezelf ertoe gezet om steeds zwaarder te trainen. De focus lag vooral op armen, schouders en bovenbenen. Daarnaast ben ik ook gaan hardlopen, iets waar ik eigenlijk een hekel aan had. Door m’n favoriete muziek en elke keer een uitdaging van afstand en tijd te maken ben ik het leuk gaan vinden. Het bekende rondje singels ging steeds sneller en motiveerde me enorm om door te blijven gaan. Verder ben ik gestopt met roken en wow! Dat was een verademing. Plus ik doe aan Bikram yoga om mijn lichaam soepel te houden. Meedoen aan een obstacle run was voor mij de eerste keer en ik heb het vooral op me af laten komen, maar heb me wel goed voorbereid. Daardoor kwam ik vol trots en lachend over de finish!

Hoe ziet je toekomst eruit wat betreft training, voorbereiding en obstacle run’s?

Het is wel iets dat ik zeker nog wel een keer wil doen. Behalve MudMasters heb je ook andere toffe obstacle runs zoals Strong Viking en Men of Steel Run. Dat is weer net iets anders dan MudMasters, dus een ander parcours en andere uitdaging. Mijn volgende missie is weer de obstacle run MudMasters maar dan 18km. Die uitdaging is wel belangrijk voor me. Als je de focus aanbrengt, ben je tot heel veel in staat. Meer dan je denkt. Ik blijf trainen met progressieve overload en ga vooral buiten de gebaande paden trainen. Dus niet de standaard fitness of kracht oefeningen, maar ook de prowler, touw klimmen, monkey bar. Plus ik let op mijn voeding, vooral niet te weinig calorieën, genoeg eiwitten en koolhydraten op de juiste momenten.

Obstacle run Wendy

Heb je nog tips voor anderen die mee gaan doen aan een obstacle run?

Ja! Als je je inschrijft voor een afstand, zorg dan dat je die afstand zonder obstacles kan hardlopen. Zonder te stoppen of wandelen. het beste is een stukje verder, omdat die obstacles een extra fysieke inspanning zijn. Wil je een extra uitdaging in je voorbereiding toevoegen, kies dan voor sprint training. Maar ook duin- of strandtraining is een goede uitdaging. Omdat je dan op ongelijke grond leert lopen. Daarnaast armen en schouders goed trainen. Zorg dat je ook goed kan springen door bijv box jumps te doen in je training. Het belangrijkste is gewoon ervan te genieten en lol te hebben. Ook de samenhorigheid is mega groot; als klein vrouwtje wordt je enorm geholpen door al die grote mannen. Het is zo leuk!

Waarom heb je voor SPORTJA gekozen?

Ten eerste omdat het dichtbij mijn huis zit, maar vooral ook omdat krachttraining serieus wordt genomen. Iedereen is bezig met een specifiek doel en gaat ervoor. Samen motiveer je elkaar. wat ik ook leuk vind, is dat het ook persoonlijk is. als je een beweging niet goed uitvoert, wordt je gelijk te hulp geschoten door één van de trainers. Dat zorgt er dus ook voor dat je goed leert trainen en geen blessures krijgt. Wat ik ook heel gaaf vind is dat je als meisje ook hard kan trainen met zware gewichten. Bij SPORTJA kijkt niemand daarvan op.

Wendy, tof dat je mee wilde werken aan dit interview en we hopen dat je nog lang bij ons blijft.

Ben je benieuwd naar hoe SPORTJA jou kan helpen jouw doelstellingen te behalen? Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Lees hier meer van onze andere blogs of ga naar onze homepagina.

Training

Core training: Good vs Bad Part II

Wat je moet weten:
- Buikspier kwartier is onzin, verdoe je tijd er niet mee.
- Je core heeft vier belangrijke functies: anti-extension, anti-rotation, anti-lateral flexion, hip flexion with neutral spine.
- De stand van je bekken en het gebruik van je bilspieren aka the glutes hebben grote invloed op de kwaliteit en het effect van je core training!
- 4 populaire oefeningen die je moet vervangen met een beter alternatief.

Samenvatting
Een kwartier sit ups doen zorgt niet voor een strakke buik. Lokaal vet verbranden door middel van sit ups is onzin gezien afvallen een kwestie is van een calorie tekort creëren. Je core functioneert primair als stabilisator dus train je buikspieren om deze functie te verbeteren en blessures te voorkomen. Je core training moet daarom de volgende functies verbeteren: anti-extension, anti-rotation, anti-lateral flexion, hip flexion with neutral spine. Je glutes helpen bij het stabiliseren dus gebruik je glutes bewust en span ze hard aan. Als afsluiter een link naar een artikel waarin bekende oefeningen worden verbeterd of vervangen met een beter alternatief.

Trefwoorden: core training, anti-extension, anti-rotation, anti-lateral flexion, hip flexion with neutral spine

De onzin die het buikspier kwartier genoemd wordt

Vele van jullie hebben het er wel eens van gehoord: het buikspier kwartier. In een kwartier tijd train je de buikspieren tot en met de verzuring door het doen van talloze varianten van sit ups en crunches. In een kwartier tijd zet jij een belangrijke stap richting een plattere buik. Het klinkt te mooi om waar te zijn en dat is het ook.... Je lichaam functioneert als geheel waarbij een calorie tekort zorgt voor het verbranden van vet. Je lichaam bepaalt waar het vet verbrandt en wij hebben daar, vooralsnog, geen invloed op. Lokaal vet verbranden werkt niet dus een 15 minuten durende marteling kan je maar beter aan je voorbij laten gaan. Verder zorgt het doen van allerlei varianten van sit ups en crunches dat het voorovergebogen patroon, wat veel mensen al creëren door veel te zitten (op werk, thuis op de bank, op de fiets, in de auto etc.), versterkt wordt . Dit eenzijdige, voorovergebogen patroon kan leiden tot core instabiliteit (lees: motor control impairment) en lage rug klachten maar ook tot stijve wervels & een beperkte bewegingsvrijheid van de schouders en daardoor tot schouder inklemming of nekklachten. Daarbij komt ook nog eens dat je de core niet functioneel traint maar daar in de volgende alinea meer over.

PS Zijn bovengenoemde klachten bij jou aanwezig of heb je hier twijfels over? Neem contact op met fysiotherapeut Ross Watson.

Core training: wat zou het dan wel moeten zijn?

De buik- en rugspieren rondom je middel omvatten de zogenoemde core spieren. Niels heeft hier al een artikel over geschreven welke hier te lezen is. De kern van het artikel gaat over de primaire functie van de core, namelijk het stabiliseren en rechtop houden van je wervelkolom in de neutrale positie en daarbij het stabiliseren en rechtop houden van het hele lichaam. De core heeft 4 belangrijke stabiliserende functies en moet zodoende getraind worden:
- Anti-extension: het tegen gaan van een (over)strekking in de wervelkolom en in het hele lichaam
- Anti-rotation: het tegen gaan van een rotatie in de wervelkolom en in het hele lichaam
- Anti-lateral flexion: het tegen gaan van een zijwaartse buiging in de wervelkolom en in het hele lichaam
- Hip-flexion with neutral spine: het buigen van de heup zonder te buigen in de wervelkolom

De stand van je bekken en je bilspier als stabilisator

De bilspier, zoals de term vaak gebruikt wordt, omvat de grote, oppervlakte spier waar menig man en vrouw graag naar kijkt. Maar daaronder zitten ook nog een aantal andere, kleinere bilspieren daaronder verstopt. Al deze bilspieren samen hebben invloed op de stand van je bekken en daarmee op de stand van je wervelkolom. Het bekken hoort in een neutrale, anatomische nulstand te staan en draagt daardoor ook bij aan de natuurlijke stand van je wervelkolom, de S-vorm. In onderstaande figuur vind je respectievelijk een voorover gekanteld bekken, een neutraal bekken en een achterover gekanteld bekken. Het is dus belangrijk dat bij je core training, zoals beschreven in de alinea hierboven, de bilspier geactiveerd wordt. Het bekken moet daarvoor in de neutrale stand gezet worden waarna de bilspier hard aangespannen wordt.

Anterior-Neutral-Posterior

 4 Populaire oefening die je niet zou moeten doen

Veel oefeningen zijn ontstaan in het bodybuilding tijdperk waarin weinig ruimte was voor wetenschap. Deze vier oefeningen worden vandaag de dag nog steeds gedaan. In dit artikel gepost op de populaire site T-Nation wordt uitgelegd waarom de oefening vermeden moet worden en wordt er een betere variant of alternatief gegeven. Veel lees plezier!

Conclusie

Denk kritisch na over hoe je traint. Op basis van de functies van je lichaam dien je jouw training op te zetten. Je core werkt voornamelijk als stabilisator en gaat externe krachten tegen die de wervelkolom kan buigen. Deel je core training in volgens de 4 belangrijkste functies van je core: anti-extension, anti-rotation, anti-lateral flexion en hip-flexion with neutral spine. Heb je vragen over core training of andere vragen? Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Bedankt Drewes en Brigitte voor de foto's.

Lees hier meer van onze andere blogs of ga naar onze homepagina.

WeAreSPORTJA

Training

5 dingen die je elke dag moet doen

Ons lichaam is gebouwd om actief te zijn. We zijn een geoliede machine waarbij het principe use it or lose it geldt. Dit principe is goed te zien bij mensen die geopereerd zijn en in het gips hebben gezeten. Het been of de arm dat in het gips zat is een stuk dunner geworden doordat de spiermassa is afgenomen (atrofie, wat het tegenovergesteld is van hypertrofie) bij gebrek aan activiteit. Als wij langdurig inactief zijn, verliezen we dus bepaalde functies en eigenschappen. In deze blogpost leer je jouw lichaam actief en bewegelijk te maken en te houden.

Herstel

Lees meer …5 dingen die je...

What does it take?

Echte Sportja sporters:

  • Halen voldoening uit trainen met losse gewichten, niet uit fitness apparaten
  • Focussen liever op juiste uitvoering van een oefening dan op een TV scherm
  • Laten hun ego thuis
  • Bereiken hun doel