Becoming a supple leopard with Kelly Starrett

Use the Internet, ‘Become a student of the Iron Game’

Part IV

-  Becoming a Supple Leopard -

 

Breng je lichaam in balans met een vleugje Kelly Starrett

Deze week introduceer ik Kelly Starrett. Een mobiliteitsgoeroe uit de crossfit-wereld en een innovatieve denker op het gebied van sport, houding en lichaamsonderhoud. Een cruciaal onderdeel van sport is het zelf-analystisch vermogen van de sporter, hetgene wat ik je als trainer bij SPORTJA ook probeer bij te brengen. Wat gebeurt er in mijn lichaam, hoe is mijn houding en wat kan ik doen om dit te verbeteren. Kelly heeft een buslading aan filmpjes op internet staan met een ton aan informatie, en is een topcandidaat voor de SPORTJA blogserie; 'Use the interwebs, become a student of the Iron Game'.

Kracht en mobiliteitbaby-squat

Een gezond en optimaal functionerend lichaam is een balans tussen mobiliteit en kracht. Als je jong bent is dit standaard de programmering. Kids full squatten als de besten, maar naarmate we ouder worden en dit niet meer doen wordt dit minder. Wanneer ga je nou met je billen naar je enkels? Nooit, denk aan de hoogte van de toilet, de bank en een stoel. In de westerse wereld kom je met je heup zelden voorbij je knie. Je lichaam past zich aan en de mobiliteit die je niet gebruikt verdwijnt, je spieren worden langzaam stijver waardoor het moeilijker word om een fullsquat houding aan te nemen. Veel problemen komen ook voort uit onze sedentaire leefstijl. Die 5 uurtjes sporten in de week kunnen echt niet op tegen de uren die je ligt en op je derrière zit. Daarom noemt men nu zitten ook wel het 'nieuwe roken' en is er een golf gaande waarbij mensen meer staand proberen te werken. Probeer het, korte periodes aan een sta tafel met je laptop, Kantel je bekken naar voren, span je bilspieren aan en je houdt het langzaam langer vol. Je blijft ook veel scherper in het hoofd. Het is ook al aangetoond dat staand vergaderen veel efficiënter is. Voor een korte introductie met Kelly Starrett en staand werken zie het onderstaande filmpje.

 

https://www.youtube.com/watch?v=ay3xNBukCTo

 

Kelly Starrett de mobility goeroe

Kelly Starrett is begonnen als fysiotherapeut en is eigenaar van San Francisco Crossfit. Hier heeft hij jarenlang ervaring opgedaan met sporters en topatleten.  Hij is als strength coach obsessief bezig met het optimaliseren van menselijk prestatievermogen, maar niet alleen voor top atleten. Kelly wil dat iedereen de basis principes van goed bewegen snapt en daardoor, voor een deel, zelf  problemen kan signaleren en aanpakken.

Vijf jaar geleden is Kelly begonnen met Mobility WOD, dagelijks posts met tips en trucs om je bewegingspatronen te verbeteren en je mobiliteit te vergroten. Op youtube vind je eindeloos veel filmpjes over hoe je zelf gemakkelijk aan je lichaam kunt werken. Voor een gedetailleerde beschrijving van zijn aanpak kun je terecht in zijn boek; 'Becoming a Supple Leopard'. Voor de hardloper is er 'Ready to run'.

Kelly's werk is zo krachtig omdat hij in staat is bewegen in makkelijke principes op te splitsen. Je hoeft niet elke spier te kennen maar je kan meteen zelf aan de slag.

Kelly Starrett is 1 van mijn grootste invloeden en veel van mijn pijnlijke massage en mobiliteits trucs die ik bij SPORTJA op je los laat komen bij hem vandaan. Dit is met stip de meest krachtige knowledge bomb die ik op je los kan laten. Gebruik hem!!!

Hieronder een video van Kelly Starrett waarin hij zijn basis principes uitlegt.  Voor kortere filmpjes kun je terecht bij Mobility WOD en youtube. Wil je technieken proberen? Of heb je iets nieuws gevonden, laat het me weten. Kennis delen is goud. Bij SPORTJA hebben we elastieken, foamrollen en lacrosse ballen. Heb je een lacrosse bal nodig voor thuis? Deze zijn niet makkelijk te verkrijgen in Nederland. Vraag het aan 1 van onze trainers, we verkopen mooie SPORTJA oranje varianten bij de bar.

 

https://www.youtube.com/watch?v=3WOpb8PrrSc

 

Herstel

The Cardio Bunny

Use the Internet, ‘Become a student of the Iron Game’

Part III

-  The Cardio Bunny -

Deze week bespreek ik het kanaal van Chelsea Karabin. Een competitieve powerliftster, vlogster en sinds kort ook sportschoolhoudster. Daarnaast ga ik kort in op hoe veel vrouwen denken over (kracht)training. Hiervoor put ik uit mijn persoonlijke ervaringen als trainer. Deze post dient onder andere als inspiratie voor onze vrouwelijke lifters en participanten aan de 8-weekse cursus krachttraining voor vrouwen, Beautiful strength. En is onderdeel van de SPORTJA serie; Use the internet, 'Become a student of the Iron Game'. Learn from the interwebs people, there is great information and inspiration out there. Ik ben op een missie; ik ga het jullie helpen vinden!

Cardiobunny

De meeste vrouwen die beginnen met trainen rennen naar de crosstrainert en de loopband in de hoop zo hun lovehandles te reduceren, af te vallen en hun derierre te optimaliseren.  Komt dit je bekend voor? Helaas, je bent een cardiobunny. Maar niet getreurd alles is nog niet verloren. Bij SPORTJA beschermen we je graag tegen deze oncontroleerbare aandrang; want we hebben geen cardioapparatuur maar doen ons cardiovasculaire werk in korte intervallen met; battleropes, slamballen, burpees, barbell complexes, tire flips, prowler runs en nog veel meer zottigheid. Dit kost je minder tijd, is een stuk leuke & afwisselender en is nog eens effectiever ook.

Veel vrouwen komen binnen met dezelfde doelen, naar orde van belangrijkheid; afvallen, strakkere en grotere billen, strakker lichaam, en zich fitter voelen. Voor de meeste vrouwen komt dan de paradox om de hoek als we ze, na een korte analyse van hun voeding, adviseren om meer (vaak veel meer) te gaan eten.  'Say what now? maar dan kom ik toch juist aan?!' Het grappige van het menselijk lichaam is dat het niet altijd zo rechtlijnig werkt als wij denken. Als je te weinig eet gaan veel processen in je lichaam in de slaapstand. Je lichaam stelt zich in op overleven aangezien er structureel te weinig bouwstoffen binnen komen. Je lichaam wil geen spieren aanleggen want deze kosten energie om te onderhouden. Energie die niet binnenkomt, als je echt te weinig eet worden je spieren zelfs afgebroken, je verliest dan misschien gewicht maar dit is dan spier, geen vet. Je kan nog zo hard trainen, maar zonder voldoende eten gebeurt er helemaal niks. Pas als je weer voldoende gaat eten begin je weer af te vallen. Daarom is het belangrijk om er achter te komen hoeveel voedingsstoffen je nodig hebt in combinatie met effectief training. Mocht je hier wat extra hulp bij willen dan kunnen wij je daar ook bij helpen.

Een tweede aspect is de correcte training. Krachttraining stimuleert je lichaam om spieren aan te maken. Dames adem even in een papieren zakje om je hyperventilatie reactie onder controle te krijgen. Neen je ziet er niet meteen uit als een vrouwelijke Arnold Schwarzenegger als je een paar keer in de week een dumbell oppakt. Ook deze myhte passeert dagelijks de revu. Ja, je wordt uiteindelijk gespierder, maar om echt gespierd te worden moet heel hard je best doen, in combinatie met wat medische middeltjes. Maar wat het allerbelangrijkste is dat je lichaamsbeeld subjectief is. Hoe is dit beeld gevormd en waar vergelijk je je mee? Hoeveel mensen ken je die structureel sporten? Men rent misschien eens of twee keer in de week, wil ooit een marathon lopen en gaat recreatief naar de sportschool, maar ze weten niet echt wat ze aan het doen zijn. Voor de rest van hun tijd zitten ze op hun werk, liggen ze in bed of hangen ze op de bank. Dit is de gemiddelde mens, en als je je hiermee vergelijkt als vrouw dan zie je er voor je gevoel al snel uit als een Grieks standbeeld als je je biceps een beetje kan zien. Spieren zorgen voor golvende lijnen in je lichaam en strakkere en mooiere gevormde billen en benen. En een mooi voorbeeld hiervan is Chelsea Karabin.

Chelsealifts

Chelsea Karabin is een frequent vlogster. Daarnaast is ze een competatieve powerliftster en sport al enkel jaren zeer structureel. Chelsea is 3 jaar bezig met YouTube onder de naam Chelsea Lifts met lange vlogs over haar leven en fitness journey. Over de jaren heen heeft ze zich verder ontwikkeld en heeft ze sinds kort ook haar eigen sportschool en is ze coach en geeft ze online coaching. Als cherry on the cake heeft ze ook haar eigen kledinglijn: Raise the Bar apparel. Al deze dingen zijn het resultaat van wat ooit begon met vlogs maken voor YouTube.

Chelsea haar vlogs geven weer wat ze doet om haar doelen te behalen. Ze geeft gedetailleerde informatie over haar training, voeding en verdere leven. Hoe ze omgaat met haar blessures en hoe ze training geeft aan cliënten. Veel informatie en veel motivatie. Maar vooral dat structureel trainen naar een doel toe resultaten geeft. Chelsea heeft een goed gevormd lichaam met spierdefenitie. Daarnaast is ze behoorlijk sterk. Cardio heeft ook een plek in haar training maar het is voor Chelsea een klein onderdeel van haar volledig goed uitgebalanceerde trainingsroutine. Hieronder vind je een voorbeeld van een recente vlog van Chelsea. Enjoy en tot de volgende post.

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=EfO8nrEaw2I

 

 

 

 

 

 

Sporter van de Maand oktober: Vincent

Wie ben je en wat doe je?

Ik ben Vincent "de Beul van Hillegom" Grimbergen en ben 27 jaar oud. Ik zit in het laatste jaar van mijn opleiding sociaal pedagogische hulpverlening in Leiden en ben druk bezig met het schrijven van mijn scriptie. Daarnaast is rugby echt mijn grote passie! Sinds kort speel ik bij Rugby Club Hilversum en ik ben daarnaast aanvoerder van het Nederlands Rugby Team. Een aantal jaar terug heb ik een jaar in Australië en Nieuw Zeeland gewoond en gerugbyd - wat echt een enorm leuke ervaring was!

Waarom heb je voor SPORTJA gekozen?

De trainers bij SPORTJA geven je goede sportinhoudelijke begeleiding. Ze kijken naar hoe je beweegt en wat jouw lichaam nodig heeft en op basis daarvan gaan ze aan de slag met een trainingsschema. Er wordt alleen getraind met losse gewichten wat ik erg prettig vind ter ondersteuning van rugby. Ik kan me richten op zwaarder en sterker worden maar ook op snelheid en wendbaarheid. Het is niet je standaard gym en het feit dat er veel gemotiveerde sporters rondlopen vind ik erg fijn.

Wat is je favoriete oefening?

Bankdrukken vind ik een hele toffe oefening en het is een goede manier om de kracht in je bovenlichaam te meten maar ook op te bouwen. Maar ik moet eerlijk zeggen dat de hiptrust mijn favoriete oefening is. Al zou ik graag willen zeggen dat ik hip thrust ter ondersteuning van rugby doe, doe ik het eigenlijk ook wel speciaal voor mijn vriendin gezien zij van stevige billen houdt ;)

Hip thrust

 

Welk type training vind je het leukst?

Trainingen waarbij je echt tot het gaatje gaat en je 100% effort moet geven vind ik het leukst. Of dat nou met rugby of met krachttraining is dat maakt voor mij niet zoveel uit. Ik wil echt voelen dat ik iets heb gedaan, ook de dagen erna wil ik nog wat spierpijn voelen. No pain, no gain!

Wat zijn je doelen?

Op dit moment heb ik een gekneusd botje in mijn voet waardoor ik niet kan rugbyen. Nu train ik 4 x per week bij SPORTJA om sterker en fitter dan ooit terug te komen op het veld. Ik wil zo snel mogelijk weer rugbyen op het hoogste niveau van Nederland. Ik wil presteren en winnen!

Van welke proefles wil je gebruik maken?

Als sporter van de maand heeft Vincent mogen kiezen uit een screening door fysiotherapeut Guido Bakker of een fysieke meting met lifestyle advies door Niels.

Vincent baalde dat een massage van Niels niet tot de opties behoorde dus daarom heeft hij gekozen voor een fysieke meting met lifestyle advies door Niels.

Leuk dat je bij ons sport Vincent, we zullen er alles aan doen om je beter dan ooit terug te laten komen op het veld!

Training

Strong is the New Sexy

Use the Internet, ‘Become a student of the Iron Game’

Part II

- Strong is the new sexy -

 

Vrouwen en krachtraining

Krachttrainen heeft nog steeds een negatief stigma bij veel vrouwen. Onterecht, you want that nice firm booty? You gotta lift big; squat and deadlift for the love of them glutes.  Ter inspiratie voor tha ladies deze week een vlog van een powerliftster. Wacht and learn, just watch and learn and slowly become a student of the Iron Game.

Beautiful strength

Deze week staat de blogpost in het teken van onze aankomende 8 weekse cursus Beautiful Strength . De cursus voor vrouwen die meer willen halen uit hun krachttraining. Wil je weten wat krachtraining met een vrouw doet? Klik dan hier voor een blogpost over Nine en haar krachttraining bij SPORTJA. Allereerst;  ik ben enorm enthousiast door de hoeveelheid aanmeldingen, #superexited. Binnen 1,5 dag zat de cursus vol en hebben we besloten om een tweede te gaan draaien op de zaterdag. Als motivatie en inspiratie focus ik me de aankomende posts op female lifting in de SPORTJA Blog serie; ‘Become a student of the Iron Game’. Ladies and gentlemen , incase you missed the memo: ‘Strong is the new sexy’. Deze week bespreek ik het Youtube kanaal van Megan Gallangher.

Megsquats; Life of a Powerlifter

Bij toeval struikelde ik vorige week over een YouTube kanaal van een jongedame die behoorlijk wat kilotjes wegtilt: MegSquats 'life of a powerlifter'. Waarschijnlijk was dit een teken van de Squat Gods. Deze 'devine intervention' kon ik niet negeren en ik heb het kanaal behoorlijk gebinged.

Megan Gallangher is een competitive powerlifter en een frequente vlogger. Ze omschrijft zichzelf als altijd al een sportief persoon. Ze is van basketbal, crosscountry running, via crossfit, bikini fitness en strongman (woman ...?) training uiteindelijk bij powerliften beland. Maar Meg heeft niet altijd gesport, tijdens een intensieve stage is ze lange tijd als NARP, Non Athletic Regular Person, door het leven gegaan.

Door de jaren heeft ze, net als veel vrouwen, geworsteld met een negatief beeld over haar lichaam. Ze voelde zich altijd het stevigere meisje en had weinig zelfvertrouwen. Door het sporten heeft ze over de jaren haar lichaam zien veranderen. Tijdens haar bikini fitness voorbereiding bereikte ze het ideale lichaam. Maar om dit te bereiken betaalde ze een hoge prijs in de vorm van diëten en trainen. Ze had constant honger en voelde zich verschrikkelijk. Dit lichaam verdween als sneeuw voor de zon na de competitie toen ze weer normaal ging eten. Het nastreven van een ideaal lichaam zorgt vaak voor problemen, dit beeld wordt gecreëerd door de media en bepaalt hoe jij jouw spiegelbeeld interpreteert. Meg haar focus ligt nu op kracht en zo sterk mogelijk worden als ze kan. Meg haar filmpjes gaan over haar leven in combinatie met trainen. Ze houdt van trainen en voelt zich op haar plek bij de powerlift community. Daarnaast laat ze zich niet meer gek maken over hoe ze er uit ziet en wil ze zo sterk mogelijk worden als ze kan. Als ze iets tegen haar jongere zelf zou kunnen zeggen is het; maak jezelf niet gek, je ziet er prima uit.

Wat ik inspirerend vind is dat Meg krachtsport ziet als een middel voor persoonlijke ontwikkeling. Niet alleen lichamelijk maar vooral ook geestelijk. Door te trainen leer je namelijk doelen stellen, structureel werken en het monitoren van je progressie. Verder wil ze powerlifen toegankelijk en net zo populair maken als spinning en yoga. Ze wil vrouwen stimuleren om naar de sportschool te gaan om sterker te worden. No more cardio bunnies, get liftin' girls!

Meg combineert een baan met haar sport en geeft de kijker een idee hoe je je leven en sporten kan combineren. Daarnaast laat ze zien wat je kan bereiken als je een paar jaar training bij elkaar optelt.

Maar Bas, deze vrouw lift je er faliekant uit, wat doet dit met je ego en je mannelijkheid? Hmmzzz eerlijk gezegd; helemaal niks. Waarom niet? Iedereen is bezig met zijn of haar eigen lifting journey. Waar je je mee moet vergelijken is jezelf, je eigen doelen en je eigen progressie. Voor de rest put ik juist inspiratie uit de kracht en toewijding van anderen. Om te zien wat Meg kan is fokkin inspirerend en enorm sexy, holy shit. Ze is gepassioneerd bezig met haar sport en is goed in wat ze doet en dat is awe inspiring.

Dit was part II van de SPORTJA Blog Serie: 'Use the internet, 'Become a Student of the Iron Game'. Hieronder een een aantal vlogs van Megsquats, enjoy!

Weet jij nog een tof kanaal van een vrouw die lift? Deel het in de comments hieronder.

Tot de volgende post!

 

https://www.youtube.com/watch?v=dfEeoHYxw4g

 

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=ulEYbIyyxME

 

 

Training

What does it take?

Echte Sportja sporters:

  • Halen voldoening uit trainen met losse gewichten, niet uit fitness apparaten
  • Focussen liever op juiste uitvoering van een oefening dan op een TV scherm
  • Laten hun ego thuis
  • Bereiken hun doel