Het internet is niet alleen maar voor... - blog serie

SPORTJA Blog Serie: Use the Internet, ‘Become a student of the Iron Game’

Met deze SPORTJA-Blog-Serie helpen we je op weg in de fitnessjungle van het internet en je behoeden voor tijgers en gifslangen. Om de twee weken krijg je een YouTube-kanaal of internetsite die je kunt gebruiken voor informatie en inspiratie. Én je krijgt tips en trucs om het kaf van het koren te scheiden.

Het internet als bron voor informatie

Het internet heeft onze wereld behoorlijk veranderd. Het is nu mogelijk om informatie te delen met de hele wereld. Dit stelt je in de gelegenheid om bij de beste coaches en lifters golden nuggets aan informatiete vergaren. Dit om uiteindelijk je gains in de gym te maximaliseren. Helaas is het aan het begin van je Lifting Journey lastig om deze golden nuggets te onderscheiden van de veel meer voorkomende en populairdere brown nuggets. Geeft niks, iedereen heeft een babyfase, het is alleen zaak om zo snel mogelijk uit je luiers te komen en zelf onderscheid te maken tussen goede en minder goede informatie. Met deze SPORTJA Blog Serie wil ik je een headstart geven. Zoals Mark Bell van Supertraining zegt; ‘Use the YouTubes and interwebs, always be a student of the game’.

The interwebs; fitness en krachttraining

Het internet is wat betreft fitness en krachttraining een pretpark gevuld met een overload aan informatie en atracties. Er zitten pareltjes tussen maar ook veel rotte appels. Misschien is het beter om het te vergelijken met een dierentuin, naast een kerncentrale. Zelf gebruik ik het internet bijna dagelijks voor inspiratie, vermaak en informatie over fitness en krachtsport. Ik gebruik wetenschappelijke artikelen en instructiefilmpjes van topcoaches. Maar ook de wat meer persoonlijke kanalen geven me vaak nieuwe ideeen of inspiratie. Iedereen heeft zo zijn favorieten informatiebronnen, in deze serie blogposts geef ik jullie een kijkje in mijn persoonlijke favoriete sites en YouTube-kanalen. Sommige zijn ronduit komisch en andere volledig informatief met van alles ertussenin. Met als uiteindelijk doel om je een headstart te geven in ‘becoming a student of the Iron Game’!

Youtube kanaal van Omar Isuf

12

We beginnen deze serie met het Youtube kanaal van de Toronto based Canadian, Omar Isuf. Omar is een selfmade internet fitness goeroe met een flinke dosis humor. Zijn eerste filmpjes stammen uit 2010 en behandelen algemene fitness topics. In zijn 5 jaar van activiteit op YouTube heeft Omar enkele transformaties ondergaan. Van een klein opdondertje en fitness trainertje naar een ‘buffed up’ strength--, voedings en conditioning coach. Sinds kort heeft hij zijn focus verplaatst naar olympic lifting. Zijn trainings filosofie omschrijft hij zelf als ‘Athletic aesthetics’; being strong and athletic at the same time while looking good. Je lichaam moet er niet alleen goed uitzien maar vooral optimaal presteren.

3De kracht van Omar zit in de combinatie van goede informatie met een flinke dosis humor. Hij neemt zichzelf niet te serieus maar zoekt wel de experts op en dit resulteert in korte hapklare informatieve vermakelijke filmpjes . Over de afgelopen jaren is zijn hoeveelheid colabs (hippe internettaal voor; 4colaborations oftewel samenwerking) met ander YouTubers behoorlijk toegenomen. Dit brengt de kijker weer in contact met nieuwe YouTube-kanalen. De samenwerking met Greg Knuckels resulteerde in de ebooks; ‘The Art of Lifting’ en ‘The Science of Lifting’. Deze twee ebooks zijn zeker de moeite waard en behoeden je voor een hoop misstappen.

Naast YouTUbe-filmpjes verkoopt Omar zijn eigen kleding onder de naam Raskol Apparel. Shirts en hoodies met komische gym gerelateerde opdruk. http://raskolapparel.com/

Een greep uit de pot

Hieronder vind je enkele filmpjes uit het arsenaal van Omar Isuf. Mocht je een ander filmpje willen aanraden, laat het weten in de comments onder deze post.

THORACIC MOBILITY 101: Fixing Rounded Back Deadlifts, Arched OHP and Bad Squats

 

 

Worst fitness advice

 

 

Nutrition Basics

 

 

How to Maximize Muscle Growth 101: Powerlifting vs Bodybuilding

Met wetenschapper Dr. Brad Schoenfeld

 

 

Basic shoulder anatomy

 

 

5

Wat is jou favoriete YouTube-kanaal voor fitness en kracht training? Post in de comments hieronder jouw must-see-kanaal.

Tot over twee weken voor de tweede post in de SPORTJA-Blog-Serie; 'Become a Student of the Iron Game'.

Training

What does it take?

Echte Sportja sporters:

  • Halen voldoening uit trainen met losse gewichten, niet uit fitness apparaten
  • Focussen liever op juiste uitvoering van een oefening dan op een TV scherm
  • Laten hun ego thuis
  • Bereiken hun doel