Becoming a supple leopard with Kelly Starrett

Use the Internet, ‘Become a student of the Iron Game’

Part IV

-  Becoming a Supple Leopard -

 

Breng je lichaam in balans met een vleugje Kelly Starrett

Deze week introduceer ik Kelly Starrett. Een mobiliteitsgoeroe uit de crossfit-wereld en een innovatieve denker op het gebied van sport, houding en lichaamsonderhoud. Een cruciaal onderdeel van sport is het zelf-analystisch vermogen van de sporter, hetgene wat ik je als trainer bij SPORTJA ook probeer bij te brengen. Wat gebeurt er in mijn lichaam, hoe is mijn houding en wat kan ik doen om dit te verbeteren. Kelly heeft een buslading aan filmpjes op internet staan met een ton aan informatie, en is een topcandidaat voor de SPORTJA blogserie; 'Use the interwebs, become a student of the Iron Game'.

Kracht en mobiliteitbaby-squat

Een gezond en optimaal functionerend lichaam is een balans tussen mobiliteit en kracht. Als je jong bent is dit standaard de programmering. Kids full squatten als de besten, maar naarmate we ouder worden en dit niet meer doen wordt dit minder. Wanneer ga je nou met je billen naar je enkels? Nooit, denk aan de hoogte van de toilet, de bank en een stoel. In de westerse wereld kom je met je heup zelden voorbij je knie. Je lichaam past zich aan en de mobiliteit die je niet gebruikt verdwijnt, je spieren worden langzaam stijver waardoor het moeilijker word om een fullsquat houding aan te nemen. Veel problemen komen ook voort uit onze sedentaire leefstijl. Die 5 uurtjes sporten in de week kunnen echt niet op tegen de uren die je ligt en op je derrière zit. Daarom noemt men nu zitten ook wel het 'nieuwe roken' en is er een golf gaande waarbij mensen meer staand proberen te werken. Probeer het, korte periodes aan een sta tafel met je laptop, Kantel je bekken naar voren, span je bilspieren aan en je houdt het langzaam langer vol. Je blijft ook veel scherper in het hoofd. Het is ook al aangetoond dat staand vergaderen veel efficiënter is. Voor een korte introductie met Kelly Starrett en staand werken zie het onderstaande filmpje.

 

 

Kelly Starrett de mobility goeroe

Kelly Starrett is begonnen als fysiotherapeut en is eigenaar van San Francisco Crossfit. Hier heeft hij jarenlang ervaring opgedaan met sporters en topatleten.  Hij is als strength coach obsessief bezig met het optimaliseren van menselijk prestatievermogen, maar niet alleen voor top atleten. Kelly wil dat iedereen de basis principes van goed bewegen snapt en daardoor, voor een deel, zelf  problemen kan signaleren en aanpakken.

Vijf jaar geleden is Kelly begonnen met Mobility WOD, dagelijks posts met tips en trucs om je bewegingspatronen te verbeteren en je mobiliteit te vergroten. Op youtube vind je eindeloos veel filmpjes over hoe je zelf gemakkelijk aan je lichaam kunt werken. Voor een gedetailleerde beschrijving van zijn aanpak kun je terecht in zijn boek; 'Becoming a Supple Leopard'. Voor de hardloper is er 'Ready to run'.

Kelly's werk is zo krachtig omdat hij in staat is bewegen in makkelijke principes op te splitsen. Je hoeft niet elke spier te kennen maar je kan meteen zelf aan de slag.

Kelly Starrett is 1 van mijn grootste invloeden en veel van mijn pijnlijke massage en mobiliteits trucs die ik bij SPORTJA op je los laat komen bij hem vandaan. Dit is met stip de meest krachtige knowledge bomb die ik op je los kan laten. Gebruik hem!!!

Hieronder een video van Kelly Starrett waarin hij zijn basis principes uitlegt.  Voor kortere filmpjes kun je terecht bij Mobility WOD en youtube. Wil je technieken proberen? Of heb je iets nieuws gevonden, laat het me weten. Kennis delen is goud. Bij SPORTJA hebben we elastieken, foamrollen en lacrosse ballen. Heb je een lacrosse bal nodig voor thuis? Deze zijn niet makkelijk te verkrijgen in Nederland. Vraag het aan 1 van onze trainers, we verkopen mooie SPORTJA oranje varianten bij de bar.

 

 

Tags: Herstel .

Start nu je Gratis Proefweek!

De meeste lezers van dit blog vragen een gratis proefweek aan.

Wil jij ook gebruikmaken van een gratis proefweek? Meld je dan vandaag nog aan!

START MIJN GRATIS PROEFWEEK

What does it take?

Echte Sportja sporters:

  • Halen voldoening uit trainen met losse gewichten, niet uit fitness apparaten
  • Focussen liever op juiste uitvoering van een oefening dan op een TV scherm
  • Laten hun ego thuis
  • Bereiken hun doel