Sporter vd maand juni: Wouter van Geel

Wie ben je en wat doe je?

Ik ben Wouter van Geel, 23 jaar en ik woon in Leiden. Ik ben een jonge, enthousiaste student fysiotherapie en mijn vrije tijd vul ik graag in met sporten en vooral met heel veel gezelligheid. Hiernaast werk ik in een kledingwinkel en rij ik graag op mijn motor.

Waarom heb je voor SPORTJA gekozen?

Ik heb voor SPORTJA gekozen omdat ik graag op een andere manier wilde gaan trainen. Hiervoor was ik bij een andere sportschool lid en daar hield ik me niet echt bezig met wat ik nou precies aan het doen was. Toen ik eenmaal begonnen was met mijn opleiding fysiotherapie ben ik me vanzelfsprekend meer gaan verdiepen in de anatomie en het functioneren van het menselijk lichaam. Bij SPORTJA staat het menselijk lichaam en een juiste uitvoering van de oefeningen voorop en dit sprak mij erg aan. Ook hou ik van gezelligheid en door de persoonlijke benadering bij SPORTJA voelde ik mij hier na een proefweek direct op mijn plek.

Wat is je favoriete oefening?

Mijn favoriete oefening is de Muscle Up. Na ongeveer twee maanden geoefend te hebben is het mij uiteindelijk gelukt om een echte Muscle Up te doen. Mijn doel is nu om deze te perfectioneren en uit te breiden naar meerdere Muscle Up's achter elkaar.

Welk type training vind je het leukst?

Het liefst doe ik Body Weight oefeningen. Ik heb ooit een filmpje gezien van de Bar Brothers en was gelijk verkocht. De combinatie van kracht, conditie en lichaamsbeheersing spreekt mij hierbij erg aan.

Wat zijn je doelen?

Mijn doel is om een gezond en fit lichaam te hebben. Met de Body Weight oefeningen wil ik een betere controle krijgen over mijn lichaam en spieren.

Van welke proefles wil je gebruik maken?

Als sporter van de maand heeft Wouter mogen kiezen uit een fysieke meting met lifestyle advies door Barends Training of een Functional Movement Screening door fysiotherapeut Jip Regtop. Hij heeft gekozen voor een een fysieke meting met lifestyle advies door Barends Training.

Wij van SPORTJA hopen nog lang te kunnen genieten van onze Bar Brother. Keep up the good work!

Sport Coaching

Wat doet krachttraining met een vrouw: Part II

We zijn een aantal maanden verder en dus is het tijd voor een update over Nine en wat krachttraining nou precies met een vrouw doet. Ze is onderhand een stuk sterker geworden en squat 5 x 60 kg, deadlift 5 x 80 kg en bench presst 5 x 40 kg. Maar welke invloed heeft het beulen met stukken ijzer op haar lichaam gehad? Is ze nog steeds de lieftallige Nine die wij kennen of kan ze de Hulk op een 1 op 1 gevecht uitdagen en steelt ze het eten van je bord?

Lees meer …Wat doet...

For the love of Glutes

Wat je moet weten:

- Heup extensie, heup abductie en heup exo-rotatie zijn drie belangrijke functies van de bilspieren,
- De bilspieren dragen in grote mate bij aan stabiliteit in de knie, heup en wervelkolom,
- De gluteus maximus is een van de grootste en sterkste spieren van het lichaam,
- Door de hoeveelheid spiermassa van de bilspieren kunnen ze helpen bij het verhogen van het metabolisme,
- Sterke bilspieren zorgen ervoor dat sporters wendbaarder en explosiever worden

Samenvatting

Een grote aantal spieren aan de zij- en achterkant van de heup worden samen de bilspieren aka de glutes genoemd en zij hebben drie belangrijke functies: heup extensie, heup abductie en heup exo-rotatie. De grootste en sterkste spier van de groep bilspieren is de gluteus maximus. De samenwerking en kracht van de bilspieren zorgt voor veel stabiliteit in de knie, heup en wervelkolom. Deze stabiliteit is van belang ter preventie van blessures en het verbeteren van sportprestaties. En niet geheel onbelangrijk, billen zijn f*cking mooi! Mede geïnspireerd door Bret Contreras aka The Glute Guy!

Wat zijn de bilspieren?

De bilspieren zitten aan de zij- en achterkant van het lichaam. Verschillende spieren kunnen verschillende functies hebben maar binnen een spier kunnen verschillende vezelbanen ook bijdragen aan verschillende bewegingen. De bilspieren hebben invloed op de stand van je bekken en daarmee indirect op de stand van je wervelkolom. Het bekken hoort in een neutrale, anatomische nulstand te staan en draagt daardoor ook bij aan de natuurlijke stand van je wervelkolom, de S-vorm. Meer informatie over de wervelkolom en het trainen van je core kan je hier vinden.

Waarom de bilspieren trainen?

De vraag is eigenlijk, waarom zou je de bilspieren niet trainen?
- Esthetica en body composition: De hoeveelheid spieren en de ontwikkelde spiermassa kan bijdragen aan de vetverbranding en de niewe spiermassa draagt bij aan het ontwikkelen van het lichaam dat jij wilt bereiken
- Blessure preventie: De complexiteit van bewegingen en spieren rondom de heup kan ook tot klachten leiden wanneer een spier of spieren hun aansturing en kracht kwijtraken.
- Sportondersteunend: Sporters gebruiken veel hun bilspieren tijdens het springen, hardlopen/sprinten en draaien. Sterke bilspieren maakt een sporter explosiever en sterker.
- Bilspieren zorgen voor kracht in de heup wat bijdraagt aan een sterkere squat en deadlift.

Welk functies hebben de bilspieren?

De bilspieren hebben een aantal functies waarbij de belangrijkste heup extensie, heup abductie en heup exo-rotatie zijn.

Heup extensie
Heup extensie is het naar achteren halen van je been. Wanneer je loopt en je voet neer zet is je heup in flexie wanneer je deze voet gebruikt om af te zetten gaat je heup van flexie naar extensie.  Het is belangrijk om onderscheid te maken dus heup extensie en hyperextensie in de onderrug omdat het trainen met hyperextensie in de onderrug tot verkeerde beweegpatronen kan leiden, verminderde sportprestaties als gevolg heeft, tot een verkeerde houding kan leiden en uiteindelijk tot klachten kan leiden. Op de linkerfoto is heup extensie te zien waarbij de rug in neutrale positie is en het been achter het lichaam is. Op de rechterfoto is heup extensie met hyperextensie in de onderrug te zien. Wat meteen opvalt is dat het been veel verder naar achteren gaat door de hyperextensie in de rug, dit draagt dus niet bij aan het trainen van de bilspieren.

Hip extension vs hip extension and low back hyperextension

Heup abductie
Heup abductie is het opzij bewegen van je been. Wanneer tijdens het lopen je been en dus je knie naar binnen valt (wat relatief vaak voorkomt bij vrouwen) gaat je heup naar adductie en moeten de bilspieren aanspannen om je been en je knie naar buiten te trekken, wat heup abductie is.  Het is belangrijk dat je heup en wervelkolom in een neutrale positie staan.

Hip abduction jpeg

Heup exo-rotatie
Tijdens het lopen staat je been en dus je voet recht vooruit of iets naar buiten gedraaid. Het naar buiten draaien van je been is exo-rotatie. In onderstaande foto is een squat met veel exorotatie in de heup te zien: het bovenbeen, de knie, de enkel en de voet zijn allen naar buiten gedraaid. Ook hier is het weer van belang dat de heup en wervelkolom in een neutrale positie staan.

Hip exo rotation

Hoe train je de bilspieren?

De bilspieren moeten in eerste instantie goed geactiveerd kunnen worden. De wervelkolom moet dus in de neutrale positie staan voordat je oefeningen kan uitvoeren. In samenwerking met de altijd lieftallige Nine laten we drie oefeningen zien om heup extensie, heup abductie en heup exo-rotatie te trainen. Om de beweging te kunnen loaden kan je denken aan X band walk met een sterker elastiek, squats with band met een zwaarder elastiek en heup extensie met een kabel of reverse hyper. Tijdens het trainen van heup extensie kan het handig zijn om oefeningen met een gestrekt been (bv pullthrough en romanian deadlift) en met een gebogen been (bv hip thrust en bent leg reverse hyper) af te wisselen. Wanneer het been gebogen is tijdens heup extensie kunnen de hamstrings minder bijdragen aan de beweging door actieve insufficientie waardoor de bilspier beter getarget wordt.

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=S95pEVHQsC4

 

 

Conclusie

We hebben genoeg redenen opgesomd om serieus aan de slag te gaan met het trainen van je bilspieren. Doe jezelf niet te kort en start er vandaag mee! Heb je vragen, neem dan contact op met Ben via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Training

Sporter van de maand Mei: Desiree Rosier van Kwintessentieel

Wie ben je en wat doe je? 
Ik ben Desiree Rosier, 51 jaar en eigenaar van Kwintessentieel sportmassage & vitaal@work. Mijn hobby’s zijn kajakken (op weg naar zeevaardigheidsbewijs), duiken, freediven, lezen en ik hou erg van oplossingen. Je kunt me hier en daar in de stad tegenkomen als helper of initiator.

Waarom heb je voor SPORTJA gekozen?
Via social media zag ik jullie posts verschijnen en werd steeds enthousiaster over aanpak en expertise. Na onze ontmoeting wist ik het zeker, naar deze mannen verwijs ik mijn klanten vol overtuiging door. En met deze mensen wil ik zelf ook trainen. Want met mijn volle schema (business en pleasure) heb ik behoefte aan een stok achter de deur. En bij SPORTJA is er altijd een kritisch deskundig oog dat meekijkt en opeens een hand op een spier die niet mee hoeft te bewegen en dat wel doet. Jullie maken je naam 'sportcentrum van de vooruitgang' waar.

Wat is je favoriete oefening?
De deadlift, een hele mooie full-body oefening. Mijn aangeboren rugafwijking heb ik prima onder controle. En toch merk ik nog meer controle en souplesse in mijn bewegen nu ik de deadlift weer doe. En ook de voordelen voor mijn buikspieren pik ik graag mee. Binnenkort wil ik de one-legged ook gaan integreren.

Welk type training vind je het leukst?
Een combinatie gedurende week van solo en groepstraining. Elkaar stimuleren en een lach tussendoor wekt nog meer Happy Hormones op.

Wat zijn je doelen?
Een sterk en soepel lijf heb ik en dit jaar met 10 kilo minder dan vandaag. Als masseur heb ik geen omvang nodig, die kracht haal ik uit slim gebruik van zwaartekracht. En ik wil graag nette pushups uitvoeren en de pull-up leren.

Je wilt de sporters van SPORTJA helpen toch?! 

Klopt. Als s(up)porter van SPORTJA geef ik alle leden euro 10,- korting op alle sessies bij www.kwintessentieel.nl

En tot slot 4 tips die ik mijn klanten altijd meegeef : gebruik buikademhaling, drink voldoende water, glimlach en gebruik de foamrol!

Bedankt voor je positiviteit, Desiree! Veel plezier & succes met het sporten en je bedrijf, Kwintessentieel!

Lees hier meer van onze andere blogs of ga naar onze homepagina.

What does it take?

Echte Sportja sporters:

  • Halen voldoening uit trainen met losse gewichten, niet uit fitness apparaten
  • Focussen liever op juiste uitvoering van een oefening dan op een TV scherm
  • Laten hun ego thuis
  • Bereiken hun doel