De SPORTJA Barbell collectie: part I

Barbell Sommige mensen verzamelen schoenen, sommige mensen verzamelen vintage brillen en sommige mensen verzamelen barbells. De laatsgenoemde zijn wij van SPORTJA natuurlijk! Over de laatste twee jaar hebben we een leuke verzameling barbells bijeen gezocht. Wellicht vraag je je af "waarom zou je verschillende barbells kopen?". Welnu, behalve dat we sport nerds zijn, zit er ook nog een praktisch doel achter en een meerwaarde voor de sporter. We hebben verschillende barbells voor verschillende doeleinden en om te voldoen aan de voorkeuren van onze sporters.

Een barbell: waar bestaat het uit?

Materiaal
De barbell is een stang gemaakt van veerstaal. Hoe beter de kwaliteit van de barbell des te meer kracht deze aankan en een grotere kans dat de barbell lang meegaat. Er worden twee soorten kracht op de barbell uitgeoefend: statische kracht en dynamische kracht. Statische kracht is simpelweg hoeveel gewicht je aan de bar kan hangen terwijl de bar in het rack hangt zonder dat deze permanent verbuigt. Dynamische kracht is de pounds per square inch (PSI) die de barbell aankan. Valt de bar op 1 klein punt op de grond, met voldoende kracht, dan kan deze permanent verbuigen. Squat hierom altijd in een rack en stel de vangers op de juiste hoogte in. Mocht je je lift niet halen,
dan kan je de bar rustig op de vangers neerleggen. Drop je de bar en raakt hij de vangers met voldoende kracht dan wordt je mooie dure rechte bar een Bananen bar (we hebben er eentje uit Niels zijn ruigere dagen;)).

Whip
De whip in de bar bepaalt hoeveel een bar kan doorbuigen tijdens het liften. Het doorbuigen kan ervoor zorgen dat je momentum kan genereren waardoor het liften makkelijker wordt zoals bij een clean & jerk. Maar ook bij deadliften kan whip handig zijn omdat bij de start van de lift de schijven een voor een van de grond loskomen vergeleken met een stang zonder al te veel whip waarbij je in een keer al het gewicht van de grond moet trekken. Bij squatten en bankdrukken wordt juist vaak weer een stijvere stang gebruikt om meer controle over de bar te hebben.

Sleeves
Aan het uiteinde van de stang zitten sleeves. Je schuift de gewichten op de sleeves en sluit deze met een collar of een sluitveer. In de sleeves zitten messing bussen (die relatief stroef zijn) of naaldlagers (die relatief soepel zijn). De stroeve lagers zijn fijn voor het squaten en de soepele naaldlagers zijn geschikt voor het olympisch liften. Als je een gewicht vanaf de grond boven je hoofd wil brengen dan moet de halter een halve slag om zijn as draaien. Een kleine rotatie kracht in de schijven is al niet meer te stoppen.

Knurling
De knurling op de barbell is feitelijk reliëf en bepaald daardoor de mate van grip die je hebt op een stang. Hoe hoger de knurling op de bar, hoe meer grip je hebt (en hoe meer eelt je krijgt... of afscheurt ;)). Een barbell die scherp aanvoelt in je handen heeft een hogere knurling. Op sommige bars zit er knurling in het midden om de grip op de bovenrug te verbeteren tijdens backsquats.

Ringen
De ringen die op de bar zitten zijn een referentiepunt om de bar vast te pakken. De ringen op een barbell die specifiek is voor powerlifting zitten wijder uit elkaar vergeleken met de ringen die op een olympic weightlifting bar zitten.

Welke barbell moet ik gebruiken?

Powerliften
De powerlift bars hebben vaker een scherpere knurling om de grip te verbeteren en er zit knurling in het midden van de stang om de grip op de bovenrug tijdens squats te verbeteren. De ringen op de bars zitten wijder uit elkaar dan bij olympische barbells. Over het algemeen zijn de bars voor powerliften relatief stijf en buigen ze niet echt door, al worden voor deadlifts vaak ook barbells met veel whip gebruikt.

powerlifting barbell vs olympic barbell

Olympisch gewichtheffen
Doordat gewichtheffers hookgrip gebruiken zit er op gewichthef barbells minder scherpe knurling. De bars hebben veel whip en de sleeves draaien soepel om het momentum van de barbell te verbeteren. De ringen zitten relatief dichtbij elkaar.

Hybride barbells
Sommige barbells worden gemaakt voor zowel gewichtheffen als powerliften, dit worden hybride barbells genoemd. Beide soorten ringen zitten op de bar met een medium scherpe knurling. De whip en het draaien van de sleeves zitten tussen een powerlift en gewichthef stang in. Dit soort stangen wordt vaak gebruikt in gyms waarin beide sporten worden beoefend.

Slot

We hebben nu uitgelegd wat een barbell precies is en wanneer je welke barbell kan gebruiken. In deel II laten we met trots de barbell collectie van SPORTJA zien. Stay tuned!

Sporter van de maand februari: Demi

Wie ben je en wat doe je?

Ik ben Demi, 20 jaar en woon in Sassenheim (niet om de hoek van SPORTJA maar toch goed te doen). Momenteel zit ik in het 3e jaar van de studie Small Business & Retail management aan de Haagse Hogeschool en ik wil doorleren door een master in Global Sustainability te doen. Ik vind maatschappelijk verantwoord ondernemen heel belangrijk en zie daarin zeker een toekomst voor mezelf.

Verder hou ik van reizen, fotografie en slaap ik ’s nachts met mijn 2 katten op bed :)

Waarom heb je voor SPORTJA gekozen?

Ik ben niet helemaal op eigen initiatief begonnen bij SPORTJA maar ik ben een beetje op sleeptouw genomen door m’n vriend, Rawen (de lange olympisch gewichtheffer die ook bij SPORTJA traint). Hij maakt dan ook mijn trainingen en we gaan vaak samen.

Afgelopen zomer zat ik in een kleine dip op het gebied van sport, ik was niet gemotiveerd en maakte weinig vooruitgang. Nu sport ik een klein half jaartje bij SPORTJA en ben ik super tevreden! Ik heb al veel vooruitgang geboekt en dat is mede dankzij de goede begeleiding en motiverende sfeer wat ik bij mijn vorige sportschool echt mistte.

Wat is je favoriete oefening?

Mijn 2 favoriete oefeningen zijn squats en lunges. Het meeste kracht heb ik in m’n benen en dit vind ik dan ook belangrijk en leuk om te trainen. Verder is mijn doel om in vorm te komen vooral gericht op m’n benen en billen.

 

Demi

Welke type training vind je het leukst?

Ik doe voornamelijk krachttraining, qua gewicht probeer ik altijd de grens op te zoeken maar voel ik goed aan wanneer het te zwaar word. Verder probeer ik cardio training zoveel mogelijk te vermijden. Het flippen van de banden vind ik wel heel leuk!!

Wat zijn je doelen?Demi

Momenteel is het uitlopen van Mud Masters op 6 maart mijn belangrijkste doel, ik ben hiervoor dan ook hard aan het trainen en heb m’n originele training tijdelijk omgegooid. Buiten Mud Masters wil ik graag wat sterker worden en in vorm komen en blijven.

Tevens lijkt het me leuk om ooit in staat te zijn om mezelf op te drukken ;)

Van welke proefles wil je gebruik maken? 

Als sporter van de maand heeft Demi mogen kiezen uit een screening door fysiotherapeut Guido Bakker of een fysieke meting met lifestyle advies door Niels.

De fysieke meting met lifestyle advies lijkt me leuk!

Sporter van de maand januari: Jeff

Wie ben je en wat doe je?

Mijn naam is Jeff en ik kom uit Taiwan waar ik Engelse les gaf. Ik ben naar Nederland gekomen om een statistiekJeff master te doen aan de Universiteit Leiden. Momenteel woon ik in het mooie Leiden!

Waarom heb je voor SPORTJA gekozen?

Ik heb SPORTJA gekozen vanwege de trainingsfaciliteiten. Ik kan gewichtheffen en ook interval trainingen doen. Verder vind ik de sporters en trainers erg chille mensen wat het voor mij een goede community maakt om te trainen. Iedereen traint met losse gewichten en doet op zijn/haar niveau squats, deadlifts, presses, core werk en noem maar op. Al met al is het een toffe trainingsomgeving!

Wat is je favoriete oefening?

Hands down, squat! Squatten maakt sporters sterker, sneller en explosiever maar het is ook goed voor duursporters. Verder vind ik het tof dat het de botdichtheid in bijna heel het lichaam verbeterd. Ik squat vrijwel elke training wat inhoudt dat ik met een hoog volume en een hoge frequentie squat. Ik merk echt dat ik sterker wordt door vaak en veel te squatten.

Welke type training vind je het leukst?

Olympisch gewichtheffen is echt mijn sport maar daarbij vind ik het tof of met hoge intensiteit te trainen. Intensiteit is een belangrijke factor in mijn training. Het valt mij op dat veel mensen focussen op het trainingsgewicht en daarmee de intensiteit maar dat de trainingsfrequentie per week daardoor vaak laag ligt. Wanneer je zwaar traint maar amper in de gym bent, wat is dan het nut?

Wat zijn je doelen?

Sterker worden. Ik wil zo sterk mogelijk worden en zo zwaar mogelijk tillen terwijl mijn algehele conditie goed blijft. Flexibiliteit en mobiliteit vind ik erg belangrijk om te kunnen blijven liften en de kwaliteit van mijn lichaam goed te houden.

Van welke proefles wil je gebruik maken?

Als sporter van de maand heeft Jeff mogen kiezen uit een screening door fysiotherapeut Guido Bakker of een fysieke meting met lifestyle advies door Niels.

Een screening van die Guido dude klinkt goed! :)

Calisthenics workshop 20 februari - SPORTJA Leiden

Zoek je een andere manier van lichamelijke training, zoek je naar meer lichamelijke controle, denk jij dat je een pull up correct uitvoert of wil je die überhaupt leren? Meld je dan aan voor de calisthenics introductie workshop.

Calisthenics workshop 20 februari - SPORTJA Leiden

De workshop wordt gegeven door Guido Bakker, oprichter en mede-eigenaar van Calisthenics Nederland.

In de calisthenics workshop neemt Guido wat betreft de oefeningen alle (!) basis oefeningen door. Niet alleen pull ups, maar ook veel variaties zoals de archer pull ups en chin ups komen aan bod. De workshop wordt gegeven met maximaal 10 deelnemers zodat, net als bij SPORTJA, er voldoende aandacht is voor iedereen die meedoet. Het belangrijkste is dat je plezier hebt en de oefeningen goed uitvoert, zodat je op een verantwoorde en effectieve manier jouw doelen behaalt.

Wil je na de workshop verder met calisthenics? Vraag dan aan één van onze trainers of zij een gepersonaliseerd trainingsschema willen maken met jou.

Alle informatie op een rij

Wat: Calisthenics workshop
Voor wie: geen fitnessniveau vereist, iedereen kan meedoen
Waar: Sportcentrum SPORTJA, Willem Barentszstraat 15, Leiden
Wanneer: zaterdag 20 februari 2016
Aanvang: 13:45
Kosten: leden: € 14,95 & niet-leden: € 19,95 (betaling vindt plaats op locatie, er is geen pin automaat aanwezig dus graag contant meenemen!)

Er zijn 10 plaatsen beschikbaar. Wees er snel bij; meld je hier aan.

calisthenics workshop

What does it take?

Echte Sportja sporters:

  • Halen voldoening uit trainen met losse gewichten, niet uit fitness apparaten
  • Focussen liever op juiste uitvoering van een oefening dan op een TV scherm
  • Laten hun ego thuis
  • Bereiken hun doel