Rugklachten, oefeningen voor lage rugklachten

Heeft u weleens last van rugklachten?

Verkeerd getild, is het "in de rug geschoten" of heeft u vaker last van rugklachten? Een juiste manier van training is van belang bij rugklachten, vaak ontstaan aspecifieke lage rugklachten door een gebrek aan kracht en stabiliteit in de rug en/of core.

Wat zijn aspecifieke lage rugklachten?

Aspecifieke rugklachten zijn te definiëren als pijn in het gebied rondom de onderste (lumbale) wervels, het heiligbeen en het staartbeen. Het grootste deel van de patiënten dat te maken heeft met rugklachten heeft een aspecifieke diagnose. Dat wil zeggen dat er geen duidelijk aantoonbare medische oorzaak is voor de pijn.

Aspecifieke lage rugklachten behoren in Nederland tot een van de meest voorkomende klachten. Ongeveer tachtig procent van de Nederlanders heeft wel eens last gehad van lage rugklachten. In de meeste gevallen gaat de pijn binnen drie maanden over. Duren de klachten echter langer dan spreekt men over chronische lage rugklachten.

Oorzaken
Voor de aspecifieke lage rugklachten is geen medische oorzaak aan te wijzen. In de meeste gevallen ontstaan deze rugklachten door een combinatie van belastingsfactoren.

Vaak zijn verkeerde houding en of bewegingen de oorzaak van de lage rugklachten. Deze verkeerde houding gaat vaak samen met een verhoogde spierspanning. Ook kan het zijn dat een persoon een verkeerde manier van bewegen heeft. Zo kan het zijn dat iemand in zijn dagelijks werk een verkeerde tilt techniek gebruikt en zo zijn rug verkeerd belast.

Oefeningen
In beweging blijven is de oplossing. Als fysiotherapeut kunnen we u ondersteunen in het aanpakken van deze rugklachten. Dit doen we door middel van de romp (core) te verstevigen en de bewegingen in de rug te optimaliseren.

In bovenstaand filmpje laten we een aantal basis oefeningen zien die toegepast worden bij lage rugklachten. Het is van belang dat de oefeningen op de juist manier worden uitgevoerd, vaak is hier de juiste kennis of specifieke begeleiding voor nodig.

We kunnen u altijd wat specifieker uitleggen wat aandachtspunten zijn bij de oefeningen. Daarnaast kunnen we u coachen in de uitvoering van de oefeningen. Op deze manier leert u de oefening goed aan en loopt u niet de kans dat oefeningen verkeerd uitgevoerd worden.

Mocht u vragen hebben of graag een training willen voor lage rugklachten, neem contact met ons op. Wij staan voor u klaar om u te helpen van de rugklachten af te komen.

 

http://vimeo.com/101500709

 

Klik hier om onze andere filmpjes te zien.

Lees hier meer van onze andere blogs of ga naar onze homepagina.

 

 

Herstel

Meld je nu aan voor de eerste bootcamp op 15 september

Bootcamp is een trainingsmethode die gebaseerd is op die van het Amerikaanse leger. Intervaltraining, krachtoefeningen, circuittraining, hardlopen en dat lekker in de buitenlucht. Bij de bootcamp trainingen ligt de focus op het verbeteren van kracht, explosiviteit, uithoudingsvermogen, lenigheid en coördinatie. Kortom alle aspecten van een krachtig en gezond lichaam komen aan bod. Bootcamp is, in groepsverband, werken aan je eigen lichaam op je eigen niveau.

SPORTJA zorgt dat bootcamp een unieke ervaring wordt: onze trainer traint en adviseert jou niet alleen om tot het uiterste te gaan, maar kijkt ook naar je houding en techniek. Je leert beter bewegen. Bij SPORTJA train je op een veilige en verantwoorde manier.

Startdatum:

Maandag 15 september

Dagen en tijden:

Maandag 19.15uur tot 20.15uur

Donderdag 19.15uur tot 20.15uur

Tarieven voor groepstraining:

Losse training: €8

10 ritten: €72 (vier maanden geldig)

25 ritten: €179 (zes maanden geldig)

 

Uiteraard ervaar je de bootcamp training bij SPORTJA zoals je van onze manier van trainen gewend bent: met persoonlijke begeleiding, gericht op houding & techniek en waar prestatie en plezier hand in hand gaan.

Wil je meer weten of aanmelden? Dat kan. Bij SPORTJA of neem contact op met Jordy van der Klauw via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Maak gebruik van de gratis proeftraining en ervaar zelf wat bootcamp jou te bieden heeft.

 

Voorbeeld van oefeningen met trainingsmateriaal

 

https://www.youtube.com/watch?v=OH10a-6UfZ0&index=6&list=UU7h5ioxsNSKSsA8WlCY2OVQ

 

Voorbeeld van bodyweight oefeningen en training (incl tips en tricks voor een goede houding & techniek)

 

https://www.youtube.com/watch?v=nOiRt1ba9zo

 

Lees hier meer van onze andere blogs of ga naar onze homepagina.

 

Vertimax - Specifieke training voor atleten

Een betere atleet worden? Explosiviteit trainen? Uithoudingsvermogen trainen?

SPORTJA is nu de trotse bezitter van een Vertimax. De Vertimax is een platform met daaraan elastieken koorden die je aan je enkel, knie, heup of polsen bevestigt. Op het platform train en verbeter je jouw vertical jump. Naast het platform train en verbeter je jouw startsnelheid, change of direction en specifieke sport bewegingen. De Vertimax kan ook gebruikt worden in combinatie met speedladder of horde trainingen.

 

https://www.youtube.com/watch?v=rGTBMU7nsyo&list=UURmWEoSrxhqu5s6JV_zjPCA

 

https://www.youtube.com/watch?v=rGTBMU7nsyo&list=UURmWEoSrxhqu5s6JV_zjPCA

Wil je ook je sport prestaties verbeteren en ben je benieuwd naar het trainen met de Vertimax? Neem contact op via 085-0600035 of mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Lees hier meer van onze andere blogs of ga naar onze homepagina.

Sporter vd maand augustus: Jeffrey Ouwerkerk

Hij voetbalt al jaren en traint sportondersteunend bij SPORTJA. Lees meer over Jeffrey!

Wie ben je en wat doe je?

“Ik ben Jeffrey uit Leiderdorp en ben 28 jaar. Van beroep ben ik vrachtwagenchauffer, daarnaast fanatiek voetballer en doe graag aan krachttraining”

Waarom heb je voor SPORTJA gekozen?

“Ik heb gekozen voor SPORTJA omdat het iets nieuws is, maar tegelijkertijd gaan ze terug naar de basis. Je krijgt goede begeleiding en mijn trainingsschema wordt regelmatig aangepast en verbeterd.”

Wat is je favoriete oefening? 

“De tractorband (tire flips) is mijn favoriete oefening. Hierbij train ik mijn kracht en conditie en kan ik echt alle energie eruit gooien. Heerlijk.”

Welk type training vind je het leukst?

“Snelheidstraining en coördinatie vind ik het leukst. Deze twee vaardigheden komen goed naar voren bij de prowler en bij de speedladder én komen vooral goed van pas op het voetbalveld.”

Wat zijn je doelen?

“Mijn doel is om nog sneller en sterker te worden. Dit combineren met goede coördinatie en voetenwerk. Mijn teamgenoten en tegenstanders zullen zich na de zomerstop verbazen!”

Onze sporter van de maand krijgt een passende beloning! Keuze uit een personal training door Barends Training, een Functional Movement Screening door fysiotherapeut Jip Regtop, een sportmassage door Top to Toe Massages of een personal coaching door Atman Amenti.

Jeffrey heeft gekozen voor de sportmassage van Top to Toe Massages. Geniet ervan! Bedankt voor het interview en veel sportplezier gewenst.

Lees hier meer van onze andere blogs of ga naar onze homepagina.

What does it take?

Echte Sportja sporters:

  • Halen voldoening uit trainen met losse gewichten, niet uit fitness apparaten
  • Focussen liever op juiste uitvoering van een oefening dan op een TV scherm
  • Laten hun ego thuis
  • Bereiken hun doel