Rugklachten, oefeningen voor lage rugklachten

Heeft u weleens last van rugklachten?

Verkeerd getild, is het "in de rug geschoten" of heeft u vaker last van rugklachten? Een juiste manier van training is van belang bij rugklachten, vaak ontstaan aspecifieke lage rugklachten door een gebrek aan kracht en stabiliteit in de rug en/of core.

Wat zijn aspecifieke lage rugklachten?

Aspecifieke rugklachten zijn te definiƫren als pijn in het gebied rondom de onderste (lumbale) wervels, het heiligbeen en het staartbeen. Het grootste deel van de patiƫnten dat te maken heeft met rugklachten heeft een aspecifieke diagnose. Dat wil zeggen dat er geen duidelijk aantoonbare medische oorzaak is voor de pijn.

Aspecifieke lage rugklachten behoren in Nederland tot een van de meest voorkomende klachten. Ongeveer tachtig procent van de Nederlanders heeft wel eens last gehad van lage rugklachten. In de meeste gevallen gaat de pijn binnen drie maanden over. Duren de klachten echter langer dan spreekt men over chronische lage rugklachten.

Oorzaken
Voor de aspecifieke lage rugklachten is geen medische oorzaak aan te wijzen. In de meeste gevallen ontstaan deze rugklachten door een combinatie van belastingsfactoren.

Vaak zijn verkeerde houding en of bewegingen de oorzaak van de lage rugklachten. Deze verkeerde houding gaat vaak samen met een verhoogde spierspanning. Ook kan het zijn dat een persoon een verkeerde manier van bewegen heeft. Zo kan het zijn dat iemand in zijn dagelijks werk een verkeerde tilt techniek gebruikt en zo zijn rug verkeerd belast.

Oefeningen
In beweging blijven is de oplossing. Als fysiotherapeut kunnen we u ondersteunen in het aanpakken van deze rugklachten. Dit doen we door middel van de romp (core) te verstevigen en de bewegingen in de rug te optimaliseren.

In bovenstaand filmpje laten we een aantal basis oefeningen zien die toegepast worden bij lage rugklachten. Het is van belang dat de oefeningen op de juist manier worden uitgevoerd, vaak is hier de juiste kennis of specifieke begeleiding voor nodig.

We kunnen u altijd wat specifieker uitleggen wat aandachtspunten zijn bij de oefeningen. Daarnaast kunnen we u coachen in de uitvoering van de oefeningen. Op deze manier leert u de oefening goed aan en loopt u niet de kans dat oefeningen verkeerd uitgevoerd worden.

Mocht u vragen hebben of graag een training willen voor lage rugklachten, neem contact met ons op. Wij staan voor u klaar om u te helpen van de rugklachten af te komen.

 

 

Klik hier om onze andere filmpjes te zien.

Lees hier meer van onze andere blogs of ga naar onze homepagina.

 

 

Herstel

What does it take?

Echte Sportja sporters:

  • Halen voldoening uit trainen met losse gewichten, niet uit fitness apparaten
  • Focussen liever op juiste uitvoering van een oefening dan op een TV scherm
  • Laten hun ego thuis
  • Bereiken hun doel