Foam rolling like a pro

Wat je moet weten:

  • Voor je training; foamrollen verbetert je range-of-motion zonder je sport prestatie negatief te beïnvloeden,
  • Voor korte termijn herstel; foamrollen vermindert verzuring en verbetert je herstel tussen piekprestaties tijdens je training of wedstrijd,
  • Voor lange termijn herstel; foamrollen vermindert zure/stijve spieren en verkort de hersteltijd van je training of wedstrijd,
  • Voor gezondheid; foam rollen kan direct bloedvatten soepeler maken, verbetert de bloedsomloop en verbetert de hart- en vaatgezondheid.

Introductie

Bij SPORTJA beginnen we onze training met de warming up Mobility Drill. De foamroll speelt hierin een kleine maar essentiele rol. Deze gebruik je om specifieke spieren te masseren en te mobiliseren. In deze blogpost lees je waar foamrollen goed voor is, wanneer je het kunt gebruiken, en hoe je verschillende spieren in je lichaam foamrollt.

Wat is foamrollen?

Foamrollen is een vorm van zelf myofascular release, een (zelf)massage methode waarbij spiervezels en de omsluitende vliezen (fascia) van elkaar worden losgemaakt doormiddel van je lichaamsgewicht en een hulpmiddel.

Waar is het goed voor?

Foamrollen is goed voor het losmaken van stramme spieren, bestrijden en voorkomen van spierpijn, en het direct behandelen van pijnpunten en knopen. Een belangrijk onderdeel van het foamrollen is lichaamsbewustwording. Soms heb je al last van een bepaalde plek in je lichaam en kan je deze direct aanpakken met een foamrol. Maar vaak merk je pas hoe strak een spier is als je er een foamroll inzet. Door de spieren van je lichaam af te lopen met een foamroll, krijg je inzicht in welke spieren strak staan en waar harde plekken en knopen zitten. Ook zul je merken dat er verschillen kunnen zijn tussen de linker en rechterkant van je lichaam.

Voor de optimale functie van je spier moet deze zich volledig kunnen aanspannen en ontspannen. Een strak staande spier is al in een gespannen toestand en kan minder kracht leveren. Hetzelfde geld voor een verkleving van je spier. Op deze plek kunnen vezels van je spier niet meer optimaal samentrekken en ontspannen. Als je deze spieren behandelt, kan je spier meer vezels rekruteren, verder uitrekken en ontspannen, en dus ook beter samentrekken en meer kracht en betere coördinatie leveren. Door deze plekken direct aan te pakken met een foamrol optimaliseer je je resultaten in de sportschool.

Hoe werkt het?

Ga met je te rollen spier op de foamrol liggen. Manoeuvreer nu je lichaam in de gewenste houding en gebruik je lichaamsgewicht om druk te zetten. Met je handen en/of voeten zet je je af op de grond en beweeg je je lichaam over de rol. Door je gewicht te verplaatsten en te draaien op de rol kan je een specifieke plek bereiken. Gebruik je handen en/of voeten om meer of minder lichaamsgewicht in te zetten en de druk op de plek naar wens aan te passen. Rol langzaam heen en weer over de spier. Vermijd gewrichten, rol nooit over je knie of schouder heen.

Hieronder een filmpje van Ashley Borden met een uitstekende instructie waarbij alle grote spieren aan bod komen. Mocht je het bij SPORTJA niet allemaal meer weten, zie onze poster met Foam roll oefeningen of vraag het één van onze trainers.

 

https://www.youtube.com/watch?v=khC5J1lkC7s

 

1. Quads, 40
2. IT Band,1:20
3. TFL,2:12
4. Inner Thigh, 3:12
5. Piriformis, 4:30
6. Hamstrings, 5:27
7. Calves, 6:41
8. Shins, 7:50
9. Upper Back, 8:46
10. Lats, 10:05
11. Triceps, 11:12

Hoe voelt het?

De sensatie kan variëren van zeer prettig… tot zeer pijnlijk. Als het pijn doet betekent dit dat je een plek in je lichaam hebt gevonden die strak staat en/of verkleeft is. Hoera! Een mogelijkheid om je lichaam verder te optimaliseren. Super, nu kan je aan het werk.

Hoe weet je nu of je het nodig hebt?

Foamrollen raden we iedereen aan. Als het goed is voor Robin van Persie en de andere internationals van het Nederlands elftal (zie eerdere post) dan is het ook goed voor jou. Topsport behandeling voor iedereen bij SPORTJA. Door regelmatig te foamrollen kom je erachter welke spieren strak staan in je lichaam voordat deze daadwerkelijk problemen kunnen gaan veroorzaken. Je warmt je spieren op en zorgt voor een betere doorbloeding voor je begint met trainen. Na je work-out helpt het met je herstel en voorkom je spierpijn. Ga op zoek naar wat voor jou werkt en prettig is. Top tip, foamrol voor het slapen gaan en roep de ontspan reflex op. Leg bijvoorbeeld een deegroller of een tennisbal op de grond en rol je voetzolen hier over heen.

Van beginner tot gevorderde 

Begin met de blauwe rol. In eerste instantie is het even wennen om de gewenste houding te vinden, dit komt vanzelf. Ga opzoek naar de pijnlijke plekjes in je lichaam. Als je gewend bent aan de blauwe rol kan je de zwarte eens proberen. Je zult merken dat je lichaam weer opnieuw moet wennen. Met een hardere rol kom je dieper in je spier. Na de zwarte rol hebben we nog de gevorderde versies: de pvc buis en grootmoeders deegroller. Voor de moeilijk te bereiken plekken kan je met de paarse Lacrosse bal aan de slag. Hiermee kan je een knoop heel specifiek aanpakken. Je kan erop gaan zitten, liggen of tegen de muur aan drukken.

Meer informatie

Wil je verder lezen? Hieronder een link met een overzichtsartikel van wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van foamrollen. Hieruit komt naar voren dat het er op lijkt dat foamrollen direct effect heeft op flexibiliteit, na 2 dagen zijn deze weer verdwenen. Mijn interpretatie; je moet het regelmatig blijven doen om effect te vergroten en langer te behouden. Net als bij elke oefening. Er is nog geen langetermijn studie naar effecten van regelmatig foamrollen. Maar studies lijken te wijzen op een lichte lange termijn verbetering. Er is nog geen doorslaggevend bewijs, genoeg ruimte voor meer onderzoek in de toekomst.

Onderzoek naar foam rollen:http://www.strengthandconditioningresearch.com/category/recovery/

Voor een gedetaileerde handleiding zie de link hieronder naar een pdf van strenght en conditioning goeroe Mike Robertson:

http://robertsontrainingsystems.com/downloads/SMR-manual.pdf

Meer info? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Herstel

Sporter vd maand oktober: Sarah - een sterke dame

Wie ben je en wat doe je?
Ik ben Sarah Grasdijk, 24 jaar en studeer hopelijk dit jaar af van China Studies. Mijn hobby's zijn koken (en eten), mijn studie, reizen en ik ben aspirerend Powerlifter.

Waarom heb je voor SPORTJA gekozen?
Afgelopen jaar woonde ik in het buitenland en heb ik voor het eerst kennis gemaakt met een gym gericht op 'functional' fitness. Daar heb kettlebell en strongman(woman) training gevolgd, ben ik heel snel vooruit gegaan en heb ik veel geleerd. Toen ik terug kwam in Nederland, wilde ik graag een soortgelijke gym vinden:  trainers die weten wat ze doen en sporters die gericht zijn op het verwezenlijken van persoonlijke doelen in plaats van enkel het  “kijk mij eens curls doen”-principe. Zodoende kwam ik bij Sportja.

Wat is je favoriete oefening?
De deadlift. Van je benen tot je bovenrug is het een ontzettend effectieve oefening. De progressie die ik maak zorgt er ook voor dat het mijn favoriete oefening is, gezien ik nu op een paar kilo na op 2x bodyweight zit. Dat maakt het elke keer weer een uitdaging.

Welk type training vind je het leukst?
Naast trainen voor progressie in de 'big three' (bench press, squat en deadlift), vind ik strongman training ook erg leuk om te doen. Het werkt zowel voor conditietraining/uithoudingsvermogen als ondersteuning voor mijn krachttraining. Over een aantal jaar hoop ik ook eens mee te kunnen doen aan een wedstrijd hierin.

Wat zijn je doelen?
Op korte termijn hoop ik binnen een half jaar ongeveer mijn lichaamsgewicht te kunnen bankdrukken. Daarnaast zit ik momenteel met een heupblessure; ik hoop hiervan snel te kunnen herstellen en in de nabije toekomst weer rustig te beginnen met zwaar squatten. Mijn belangrijkste doel in de toekomst is de sterkste vrouw van Nederland worden in mijn gewichtsklasse.

Onze sporter van de maand krijgt een passende beloning! Sarah mocht kiezen uit een personal training door Barends Training of een Functional Movement Screening door fysiotherapeut Jip Regtop.

Sarah heeft gekozen voor een personal training van Barends Training. SPORTJA bedankt je voor het interview en wenst je veel succes op weg naar het worden van Nederlands sterkste vrouw.

Lees hier meer van onze andere blogs of ga naar onze homepagina.

3 Mythes over squatten die je moet weten

Squatten is een controversiële oefening in de fitness- en krachttrainingswereld. Helaas bestaan er een aantal mythes die onnodig deze controversie in stand houden. In deze blogpost gaan we in op een aantal van deze mythes. We beginnen met de take home message en daar gaan we hier dieper op in.

Take home message

Mythe 1. Diep squatten, waarbij ook nog eens je knieën voorbij je tenen komen, is slecht.
Ondanks dat de druk in de knie toeneemt is er geen direct bewijs dat diep squatten waarbij je knieën voorbij je tenen komen leidt tot blessures.

Mythe 2. Ik voetbal/korfbal/hockey/basketbal/etc dus ik hoef mijn benen niet te trainen.
Krachttraining zorgt voor een stabiel en sterk lichaam wat blessures helpt voorkomen. Krachttraining geeft een andere trainingsprikkel dan balsporten waardoor je een betere atleet wordt wanneer je aan krachttraining doet.

Mythe 3. Ik squat om mijn bilspieren te trainen
Met squatten train je de algemene ontwikkeling van je benen en billen. Wil je specifiek de bilspieren trainen, doe dan varianten van glute bridges en hip thrusts.

[embed]

https://www.youtube.com/watch?v=_EpKElYvLu0

[/embed]

 

1. Diep squatten, waarbij ook nog eens je knieën voorbij je tenen komen, is slecht.

Misschien wel de meest hardnekkig mythe die er is en tot op de dag verspreid blijft worden door sportscholen en sportinstructeurs. Laten we beginnen met algemene blessure incidentie. Blessures komen bij krachttraining vele malen minder vaak voor dan bij andere sporten (1). Bij een diepe squat wordt de kniehoek kleiner en de druk groter. Is dit erg? Nee, bij een gezonde knie die pijnvrij deze beweging kan maken niet (2). Bij mensen die knieproblematiek hebben als gescheurde kruisbanden of een quadricep pees ontsteking wordt door de fysiotherapeut aangeraden om tijdelijk, dus tijdens het revalideren, de druk te verminderen en dus minder diep te squatten.

Dan twee kritische vragen voor de anti-diep squat groep. Waarom ontstaan er bij olympische gewichtheffen, waarbij extreem diep gesquat wordt, niet buitensporig veel klachten aan bijv de meniscus of kniebanden(3)? Is er onderzoek te vinden dat een causaal of sterk correlationeel verband legt tussen diep squatten en knieklachten waarbij andere verklarende variabele vast gezet worden om hun invloed uit te schakelen?


2. Ik voetbal/korfbal/hockey/basketbal/etc dus ik hoef mijn benen niet te trainen.

Rennen, draaien en springen vergt een andere aansturing en spieractiviteit dan krachttraining vergt. De weerstand bij een training of wedstrijd is relatief laag vergeleken met krachttraining. Dus de trainingsprikkel bij een training of  wedstrijd is dan ook totaal anders. De twee sporten zijn dan ook niet met elkaar te vergelijken. Dit gezegd hebbende, waarom zou ik dan aan krachttraining moeten doen als sporter? Ten eerste verminder je de kans op blessures wanneer je een sterk en stabiel lichaam hebt (4). Krachttraining verhoogt de spierkracht en de stabiliteit door de externe weerstanden die steeds hoger worden naarmate je sterker wordt. Tevens zorgt de verhoogde spierkracht en stabiliteit ervoor dat je harder sprint, hoger springt en een betere conditie hebt (de te leveren kracht tijdens je sport wordt relatief minder naarmate je sterker wordt). Kortom je wint meer persoonlijke duels en wint meer wedstrijden. (5). Al met al wordt je een betere en gezondere atleet.

3. Ik squat om mijn bilspieren te trainen

Ja en nee. Squatten is een oefeningen waarbij je beweegt over je enkel, knie en heup gewricht hierdoor activeer je veel spieren waaronder de quadriceps, hamstrings, onderrug en ook de befaamde gluteus maximus, of in het Nederlands de bilspieren. Maar wanneer je de activiteit vergelijkt met oefeningen die primair heup dominant zijn, zoals glute bridge en hip thrust varianten, zie je dat de squat minder hoog scoort. Wil dat zeggen dat de squat de bilspieren niet traint? Nee, maar wel minder dan een glute bridge of een hip thrust variant omdat het ander bewegingspatroon is waarbij de bilspier biomechanisch gezien niet optimaal geactiveerd wordt (6). Ja, je traint je bilspieren in bepaalde mate en daarbij is squatten overall één van de beste been oefenigen die er bestaat.
Al met al, genoeg redenen om te squatten. Of je nu jong of oud, getraind of ongetraind, man of vrouw bent, zolang je gezond bent gewoon diep squatten voor een goede algemene ontwikkeling van de beenspieren!

 

1:http://www.veiligheid.nl/nieuws/meer-sportblessures-door-beginnende-hardlopers/$file/Cijfersfactsheet%20Sportblessures%20algemeen%202012.pdf

2: http://www.apec-s.com/wp-content/uploads/2011/12/Deep-Squats.pdf

3: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1322916/

4: http://www.acsm.org/docs/current-comments/rtandip.pdf

5: http://journals.lww.com/nsca-jscr/abstract/2005/05000/strength_and_power_predictors_of_sports_speed.19.aspx

6. http://bretcontreras.com/which-type-of-squat-maximizes-glute-activation-2/

Krachtmeting bij SPORTJA, de eerste wedstrijd

SPORTJA, de thuishaven van menig enthousiaste krachtsporter, organiseert haar eerste wedstrijd. De wedstrijd is voor mannen en vrouwen! Bij de wedstrijd wordt er zo zwaar mogelijk getild op de squat, bench press en deadlift. Voor elke oefening krijgt de sporter 3 pogingen om een door hem of haar gekozen gewicht te tillen. Ondanks dat je met meerdere sporters mee doet aan de wedstrijd, ligt de prioriteit bij jezelf. Hoe sterk ben je nu en hoe sterk ben je over een kleine 3 maanden tijdens de wedstrijd?
SPORTJA zou SPORTJA niet zijn als we daarna met zijn alle gaan eten, dit maal zullen we eten bestellen (voor eigen rekening). Heb je vragen over hoe je je het best kan voorbereiden? Stel deze dan aan Niels. Aanmelden kan bij SPORTJA of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Hoe de wedstrijd te doorlopen?
Vaak worden de 3 pogingen opbouwend ingedeeld, bijvoorbeeld: 1ste poging 100 kilo, 2de poging 115 kilo, 3de poging 130 kilo. De oefeningen en pogingen kunnen zijn dan als volgt ingedeeld: de eerste poging is een veilige poging met een gewicht dat vrijwel zeker te halen valt, de tweede poging is een persoonlijk record waarvan de sporter verwacht dat de poging te halen is en de derde poging zou een nog beter persoonlijk record zijn. De te tillen gewichten dienen voor de aanvang van de wedstrijd kenbaar gemaakt te worden. Gewichten mogen na een mislukte poging niet verlaagd worden dus kies je gewichten zorgvuldig!

Regels per oefening
Squat: De voorkant van het bovenbeen van de squatter dient parallel te zijn om goedgekeurd te worden. Na een door de scheidsrechter goedgekeurde, zichtbare strekking van de knie en heup mag de barbell gerackt worden.

P1040902

Bench press: De barbell wordt op de borst gepauzeerd en na een zichtbare pauze wordt het press signaal (het woord “press”) gegeven en mag de lifter de barbell weer omhoog duwen.  Na een door de scheidsrechter goedgekeurde, zichtbare strekking van de armen mag de barbell gerackt worden. De billen mogen niet van de bank afkomen tijdens de lift.

P1040903

Deadlift: De naam zegt het al, DEADlift, dus de barbell mag niet naar het lichaam toegerold worden. Na een door de scheidsrechter goedgekeurde, zichtbare strekking van de knie en heup mag de lifter de barbell laten zakken.

Cover-Ellen

De wedstrijd
Datum: 20 december 2014
Aanvang bij SPORTJA: 12.00
Einde weging en doorgeven de te tillen gewichten: 12.30
Begin wedstrijd: 12.45
Einde wedstrijd:  15.45?
Aanmelden: via niels@sportja

Lees hier meer van onze andere blogs of ga naar onze homepagina.

Sportschool

What does it take?

Echte Sportja sporters:

  • Halen voldoening uit trainen met losse gewichten, niet uit fitness apparaten
  • Focussen liever op juiste uitvoering van een oefening dan op een TV scherm
  • Laten hun ego thuis
  • Bereiken hun doel