Deadlift, because a strong back will support everything else you do

Deadliften is één van de meest allround oefeningen om het hele lichaam te trainen. Dat de maandag tot international chest day is bestempeld, betekent niet dat de deadlift in je trainingsschema vergeten moet worden. Het is namelijk voor vele de ultieme oefening als het gaat om kracht en euforie na een geslaagde lift. Het moment dat je de lockout bereikt na een gevecht met de barbell die voor je gevoel minuten heeft geduurd is iets wat moeilijk te beschrijven is.
Maar hoe doe je de deadlift nu eigenlijk? Een aantal aandachtspunten worden in deze blogpost besproken.

SPORTJA---Deadlift

Afstand tot de barbell

Het doel is om de schenen in een zo verticaal mogelijke positie proberen te krijgen, omdat je dan de meeste kracht kan genereren. Een richtlijn is om +/- 1 cm met je schenen van de barbell af te gaan staan.

Hand- en voetbreedte

Voor de stand van de voeten is heupbreedte een goede indicator waarbij de tenen naar voren wijzen.
Een goede indicator waar je je handen moeten plaatsen is ongeveer schouderbreedte. Een handige tip hiervoor is om je handen langs je benen naar beneden te laten glijden tot je de barbell vast kan pakken.

SPORTJA---Deadlift-hand-feet-position

Start- en rug positie

Nu de handen/voeten en afstand tot de barbell goed is, is de volgende stap de startpositie. Er zijn veel verschillende meningen over de startpositie maar een goede richtlijn is om het bovenlichaam in een hoek van +/- 30 graden te zetten ten opzichte van de vloer voor je de lift begint. Dit doe je uiteraard met een neutrale rug (niet hol, maar ook niet bol).

Hoofdpositie

De meest voorkomende positie is om het hoofd neutraal en in het verlengde van de rug te houden gedurende de hele lift. Op deze manier kan je de meeste spanning zetten waardoor je rug logischer wijs ook meer de neiging heeft om recht te blijven.

Ademhaling

Ademhaling wordt vaak vergeten, toch is het één van de belangrijkste punten om op te letten tijdens een lift. Bij de deadlift is het de bedoeling om een grote hap adem te nemen waarmee je dus ook spanning zet op je hele core. Zodra de barbell het einde van de lift omhoog nadert, begin je uit te blazen.

Schoeisel

Om zoveel mogelijk kracht te genereren is het belangrijk om stabiel te staan. Schoenen met een gel zool zoals hardloopschoenen zijn zacht waardoor er teveel instabiliteit en beweging in de enkel plaats kan vinden. Schoenen met een dunne, platte zool (zoals Converse All Stars), een dikke, stugge zool (zoals Timberlands), olympisch gewichthefschoenen (zoals deze) of op blote voeten/sokken (zoals op de foto) zijn geschikt om op te deadliften (en deadlift varianten en squat oefeningen te doen).

Wil je meer weten over deadliften? Of wil je dat we een keer meekijken bij jouw houding en techniek? Vraag dan gerust één van onze trainers om jou hierbij te helpen of stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Lees hier meer van onze andere blogs of ga naar onze homepagina.

Topsport @ SPORTJA

Wat je moet weten:
- Als topsporter krijg je bij SPORTJA de beschikking over kwalitatieve en specifieke sportinhoudelijke kennis,
- Er is topnotch trainingsmateriaal waarmee je functioneel en sportondersteunend traint,
- De prioriteit is dat je goed beweegt met een goede houding om het trainingsproces en de resultaten te optimaliseren,
- Als topsporter kan je extra begeleiding krijgen,
- Je kan gebruik maken van de samenwerking tussen SPORTJA en Jip Regtop Fysiotherapie & Medisch Centrum om blessures te voorkomen en direct te laten behandelen,
- SPORTJA is al de thuishaven van een aantal (aspirant) topsporters.

Introductie
SPORTJA is hét sportcentrum van vooruitgang. Naast mensen die willen afvallen, willen gewichtheffen, aan willen komen of fit willen zijn, komen er ook veel lokale sporters en aspirant topsporters om hun sportondersteunende trainingen te doen. Sporters willen sterker, explosiever, wendbaarder, geconditioneerd en minder blessure gevoelig worden. SPORTJA is daarbij hun thuishaven. Dit geldt ook voor topsporters met topsport status. Topsport stelt hoge eisen aan het lichaam, SPORTJA biedt een helpende hand om aan deze eisen te voldoen en helpt topsporters hun prestaties te verbeteren.

Inhoudelijke kennis, wetenschappelijk onderlegd
Progressie maken is de prioriteit van topsporters. Om topsporters te ondersteunen richt SPORTJA zich op sportinhoudelijke kennis en wordt op wekelijkse basis o.a. de anatomie, inspanningsfysiologie en biomechanica bestudeert. Voor de topsporters worden er wetenschappelijke studies gedaan om de specifieke eisen en belastingen van de sport en de sporter te onderzoeken.

Faciliteiten en trainingsmateriaal
SPORTJA biedt top-notch trainingsfaciliteiten die je bijvoorbeeld ook bij grote Amerikaanse sport teams en Olympisch Trainings Centrum Papendal tegenkomt. SPORTJA richt zich volledig op trainingen met losse gewichten en biedt een breed scala aan barbells, dumbells, kettlebells, gewichthef platformen, elastieken bands en plyo boxen aan.

Bewegingsscholing en houding
SPORTJA richt zicht op kwaliteit van bewegen. De focus ligt daarbij op een goed functionerend lichaam zonder beperkingen. De basis van een goed functionerend lichaam en kwalitatief bewegen wordt gelegd door het bewust zijn van het lichaam. De sporter moet weten welke houdingen correct zijn en hoe het lichaam aangestuurd moet worden. Trainingen beginnen met de mobility drill waarin eventuele beperkingen al naar voren kunnen komen. Vervolgens worden de voor de sporter relevante oefeningen beoordeeld op kwaliteit van bewegen, bewust zijn, houding en aansturing.

Begeleiding
Onder begeleiding kunnen topsporters beginnen met trainen. De focus ligt hierbij op kwaliteit van de training en bewegen waarbij veel aandacht wordt besteed aan bewegingsscholing, houding, techniek en uitvoering van de oefeningen. Na de opstart periode kunnen topsporters eens per week onder begeleiding van Jip Regtop (fysiotherapeut) of Niels van der Klauw (hoofdtrainer bij SPORTJA) trainen bij SPORTJA.

Fysiotherapie en sportmassage
In lijn van de bewegingsscholing en houding ligt fysiotherapie. SPORTJA werkt samen met Jip Regtop Fysiotherapie en Medisch Centrum (JRFMC), welke een praktijk binnen SPORTJA heeft. Voor het behandelen van blessures (rehab) én het voorkomen van blessures (prehab) werkt SPORTJA nauw samen met JRFMC. Topsporters krijgen kosteloos een Functional Movement Screening (FMS) bij JRFMC om mogelijke beperkingen aan het licht te brengen en verhelpen.

TopsportbijSPORTJA

Wie traint er al bij SPORTJA
In de paar maanden dat SPORTJA open is zijn er al een aantal topsporters en aspirant topsporters langs geweest en lid geworden om te trainen.
Kjeld Nuis - Topschaatser bij de Brand Loyalty ploeg: Kjeld zocht een plaats om te gewichtheffen wanneer hij weer in Leiden was en heeft deze plek bij SPORTJA gevonden.
Kasper Averink - profbasketballer bij het eerste team van ZZ Leiden: Kasper doet zijn zomer trainingen en vrije trainingen bij SPORTJA.
Tom van Duijn - American Footballer bij Nederlands kampioen Alphen Eagles en speler van het Nederlandse American football Team: Tom doet zijn kracht-, snelheid-, wendbaarheids-, en conditietrainingen bij SPORTJA.
TopWaterpoloLeiden - de Zijl Zwemsport heren 1 - Leids water polo team: Met de oprichting van de stichting TopWaterpoloLeiden heeft het Leidse waterpolo een goede stap tot professionalisering gemaakt. Samen met JRFMC werkt SPORTJA aan de prestaties van de waterpoloërs.

Wanna join?
Kortom alles onder één dak om topsporters de top te laten bereiken. Faciliteiten die je bij de huis-tuin-en-keuken-sportschool of een willekeurige healthclub niet vindt. Ben jij of ken jij een topsporter die graag traint bij een top faciliteit. Laat het ons dan weten. Neem contact op met Niels via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Lees hier meer van onze andere blogs of ga naar onze homepagina.

Go with FLOW in zeven stappen!

Je herkent het vast wel: het moment dat je het gevoel hebt dat alles makkelijk gaat en lukt. Deze "state of mind" zorgt voor maximale prestaties. Alleen de vraag is hoe komen we in FLOW? Het is een bijzondere ervaring, zonder twijfel!

Volg deze zeven stappen en kom in een FLOW:

1. Stel duidelijke en (op korte termijn) haalbare doelen,
2. Begrijp de uitdagingen en moeilijkheden waar je voor komt te staan,
3. Bepaal en ontwikkel de competenties en vaardigheden die je nodig hebt,
4. Monitor feedback tijdens het werken aan je doel en pas je inspanningen en doelen aan,
5. Ga op in het moment: voel de focus en concentratie, negeer afleidingen,
6. Ervaar de momenten van FLOW op regelmatige basis,
7. Als je dichtbij de realisatie van je doel komt, denk dan na over de betekenis en het nut van FLOW.

 

Begin met een kleine taak of doel en breid dat langzaam uit; hoe gaaf is het als je FLOW dagelijks of zelfs dagenlang ervaart.

Binnenkort volgt een artikel over wat FLOW is en een toelichting over de 7 stappen. Hieronder alvast een afbeelding en een video over flow van de ontdekker: Mihaly Csikszentmihalyi - psycholoog en voortrekker van de positieve psychologie-beweging.

 

994518_494220183988320_909744043_n

Heb je vragen over FLOW, of wil je meer weten over dit artikel, mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Lees hier meer van onze andere blogs of ga naar onze homepagina.

Sport Coaching

Hold Me Tight Sportswear: sportleggings passen bij SPORTJA

Hold Me Tight Sportswear (www.hmtsportswear.com) ​maakt een einde aan ​jouw zoektocht naar een high quality sportlegging voor een betaalbare prijs. Door​ ​crowdfunding probeert Hold Me Tight in een maand het investeringsdoel te halen om hét idee voor de ideale sportlegging te realiseren. De leggings shapen je figuur en zijn verkrijgbaar in zes gave kleuren. Sherelle van Met Liefde Gezond mocht als één van de eerste de legging testen en daar heeft ze een leuke blog over geschreven: http://metliefdegezond.nl/review-hold-tight-sportswear/

Om jou aan een top sportlegging te helpen is het van belang dat je een order via Kickstarter plaatst. De eerste 45 orders (early birds) krijgen €10 korting. Klik op de link en plaats nu je order: https://www.kickstarter.com/projects/712424558/hold-me-tight-sportswear-fashion-for-legs

Op 15 november komt Hold Me Tight naar SPORTJA voor een Try-Before-You-Buy sessie! Je bent welkom tussen 10:00 en 13:00 bij SPORTJA. Voor iedereen die langskomt staat er een "Saturday Pleasure" klaar. Tot dan!

PS. Kan je 15 november niet? Geen zorgen! Dinsdag 18 november van 18.30 tot 20.30 en zondag 23 november van 10.00 tot 13.00 wordt er nog een pas avond en pas ochtend georganiseerd!

 

https://www.youtube.com/watch?v=ZWKExhVYo_E

 

Nature

DevotionNewGrey

Lees hier meer van onze andere blogs of ga naar onze homepagina.

What does it take?

Echte Sportja sporters:

  • Halen voldoening uit trainen met losse gewichten, niet uit fitness apparaten
  • Focussen liever op juiste uitvoering van een oefening dan op een TV scherm
  • Laten hun ego thuis
  • Bereiken hun doel