Krachtmeting bij SPORTJA, de eerste wedstrijd

SPORTJA, de thuishaven van menig enthousiaste krachtsporter, organiseert haar eerste wedstrijd. De wedstrijd is voor mannen en vrouwen! Bij de wedstrijd wordt er zo zwaar mogelijk getild op de squat, bench press en deadlift. Voor elke oefening krijgt de sporter 3 pogingen om een door hem of haar gekozen gewicht te tillen. Ondanks dat je met meerdere sporters mee doet aan de wedstrijd, ligt de prioriteit bij jezelf. Hoe sterk ben je nu en hoe sterk ben je over een kleine 3 maanden tijdens de wedstrijd?
SPORTJA zou SPORTJA niet zijn als we daarna met zijn alle gaan eten, dit maal zullen we eten bestellen (voor eigen rekening). Heb je vragen over hoe je je het best kan voorbereiden? Stel deze dan aan Niels. Aanmelden kan bij SPORTJA of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Hoe de wedstrijd te doorlopen?
Vaak worden de 3 pogingen opbouwend ingedeeld, bijvoorbeeld: 1ste poging 100 kilo, 2de poging 115 kilo, 3de poging 130 kilo. De oefeningen en pogingen kunnen zijn dan als volgt ingedeeld: de eerste poging is een veilige poging met een gewicht dat vrijwel zeker te halen valt, de tweede poging is een persoonlijk record waarvan de sporter verwacht dat de poging te halen is en de derde poging zou een nog beter persoonlijk record zijn. De te tillen gewichten dienen voor de aanvang van de wedstrijd kenbaar gemaakt te worden. Gewichten mogen na een mislukte poging niet verlaagd worden dus kies je gewichten zorgvuldig!

Regels per oefening
Squat: De voorkant van het bovenbeen van de squatter dient parallel te zijn om goedgekeurd te worden. Na een door de scheidsrechter goedgekeurde, zichtbare strekking van de knie en heup mag de barbell gerackt worden.

P1040902

Bench press: De barbell wordt op de borst gepauzeerd en na een zichtbare pauze wordt het press signaal (het woord “press”) gegeven en mag de lifter de barbell weer omhoog duwen.  Na een door de scheidsrechter goedgekeurde, zichtbare strekking van de armen mag de barbell gerackt worden. De billen mogen niet van de bank afkomen tijdens de lift.

P1040903

Deadlift: De naam zegt het al, DEADlift, dus de barbell mag niet naar het lichaam toegerold worden. Na een door de scheidsrechter goedgekeurde, zichtbare strekking van de knie en heup mag de lifter de barbell laten zakken.

Cover-Ellen

De wedstrijd
Datum: 20 december 2014
Aanvang bij SPORTJA: 12.00
Einde weging en doorgeven de te tillen gewichten: 12.30
Begin wedstrijd: 12.45
Einde wedstrijd:  15.45?
Aanmelden: via niels@sportja

Lees hier meer van onze andere blogs of ga naar onze homepagina.

Sportschool

What does it take?

Echte Sportja sporters:

  • Halen voldoening uit trainen met losse gewichten, niet uit fitness apparaten
  • Focussen liever op juiste uitvoering van een oefening dan op een TV scherm
  • Laten hun ego thuis
  • Bereiken hun doel