Powerlifting als lifestyle, 'Jacked and Tanned' met Mark Bell van 'Supertraining'

Use the Internet, ‘Become a student of the Iron Game’

Part V

-  Jacked and Tanned with Mark 'Smelly' Bell -

19 december is het weer zover; de jaarlijkse powerlift meet voor SPORTJA leden. Als inspiratie deze week een icoon in de powerlifting wereld; Mark Bell van Supertraining Gym, 'The Strongest Gym in the West'. Powerlifting is niet alleen een sport, het wordt mede door Mark Bell en zijn team ook een lifestyle. 'Supertraining Gym' heeft podcasts, techniek en inspiratie materiaal op YouTube staan. Ideaal voor ons als studentjes van de Iron Game. In de woorden van Mark Bell: 'Use the interwebs people'!!!

Powerliften in een notendop

De sport powerliften bestaat uit drie barbell oefeningen; squat, benchpress en deadlift. Drie standaard lifts die je hoogstwaarschijnlijk ook in je eigen SPORTJA trainingsschema hebt staan. Bij powerliften is het doel om met alle drie de lifts een zo zwaar mogelijk gewicht 1 keer op te tillen. Je krijgt voor elke lift 3 pogingen, elke poging probeer je weer een zwaarder gewicht. Elke lift heeft zijn eigen regels en criteria waar de scheidsrechters naar kijken. Bij de squat bijvoorbeeld moet je heup lager zijn dan je knie. Bij de benchpress moet de stang op je borst rusten totdat de scheids het 'press' commando geeft. En bij de deadlift moet het gewicht in 1 vloeiende beweging omhoog totdat je recht overeind staat. Het totaal van je drie zwaarste lifts wordt opgeteld tot je uiteindelijke totaal. Aan de hand van een formule,  de Wilks score, word je lichaamsgewicht meegenomen en hiermee bepalen we bij de SPORTJA powerlift meet een winnaar.

Mark 'Smelly' Bell Bio

Mark Bell is in zijn tienerjaren begonnen met krachttrainen. Geïnspireerd door Arnold Schwarzenegger en Hulk Hogan begonnen de gebroeders Bell thuis met gewichten te gooien en hun favorieten worstelaars te imiteren. Tijdens highschool groeide Mark uit tot één van de sterkste powerlifters van America. Na highschool storte hij zich op een pro worstel carrière. Zijn bijnaam in de ring was 'Smelly'. In 2008 is hij gestopt met worstelen en 2014 met wedstrijd powerliften. Mark Bell is de uitvinder van de 'Slingshot', een elastische band die je helpt om de correcte benchpress houding en techniek aan te leren. Daarnaast kan je met behulp van de slingshot gedeeltelijk doortrainen tijdens een blessure. Met een slingshot kan je ook makkelijk overloaden en wennen aan een zwaarder gewicht. In 2006 is Mark Supertraining gym begonnen. Deze gym is gratis, maar om aan team Supertraining mee te mogen doen word je beoordeeld op inzet en doelen. 'If you walk with the lame you will devellop limp' is een gevleugelde uitspraak van Mark. Bell wil inspireren en geïnspireerd worden en dat kan alleen als je met mensen traint die net zo serieus over trainen denken als jij. Mark heeft een omgeving gecreëerd waar hij samen met anderen streeft naar constante verbetering. Mark Bell heeft van zijn passie zijn werk gemaakt en hij doet graag iets terug voor de community. Mark Bell geeft gratis seminars en al zijn content op internet is gratis. Hiermee wil hij iets terugdoen voor de sport en mensen motiveren en zijn kennis delen. Laat je tijdens je training bij SPORTJA inspireren door de mensen die dingen doen die je nog niet kan. Observeer ze, praat met ze, leer van ze. Dit is wat SPORTJA anders maakt. Een omgeving waar je laagdrempelig in contact komt met een enorm variatie aan sporters.

The Jacked and Tanned philosophy

Powerlifters stonden erom bekend een beetje vatsig te zijn. Een laag vet percentage is niet handig als je zo sterk mogelijk wilt zijn. Vooral in de hoogste gewichtsklasse, waar er geen limiet is aan lichaamsgewicht, is het aantrekkelijk om zo zwaar mogelijk te zijn. De nieuwe trend is echter om zo sterk mogelijk te zijn en er goed uit te zien oftewel; 'Jacked and Tanned' als een bodybuilder maar zo sterk als een powerlifter. De combinatie van powerliften en bodybuilding oefeningen om de spiergroei te bevorderen, aangevuld met goede voeding.

Collabs

Supertraining werkt samen met de top dogs uit de Iron Game. Top sporters, trainers en legendes geven instructies of ze komen langs bij de podkast zoals: Ed Coan, Layne Norton, Chris Duffin, Krissy Mae Kagney, Jesse Norris, CT Fletcher en nog vele anderen. Een top serie om te kijken zijn de afleveringen met Ed Coan, een legende in de powerlift wereld. Hieronder een episode over squaten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mark Bell's Powercast

Powercast Powerliften

Supertraining staat vol met instructiefilmpjes en inspiratie. Mark Bell's Powercast is hier een goed voorbeeld van. Dit is een video podcast waarbij Mark Bell samen met zijn sidekick Silent Mike en Jim Mcdonald in gesprek gaan met allerlei mensen uit de krachtsport wereld. Informatief, goed voor de inspiratie en ook veel onderbroeken lol. In het onderstaande voorbeeld, nogmaals powerlift legende Ed Coan en zijn vrouw Hege Neilsen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Powerliften volgens Mark Bell is geen 'excersise, it's a movement'. Een lifestyle waarbij kracht centraal staat, niet alleen lichamelijk maar ook geestelijk. Als toetje Girls Who Lift: Laura Conlin en Katie Anne Rutherford bij supertraining. "Strength is never a weakness", tot de volgende post.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tags: Training .

Start nu je Gratis Proefweek!

De meeste lezers van dit blog vragen een gratis proefweek aan.

Wil jij ook gebruikmaken van een gratis proefweek? Meld je dan vandaag nog aan!

START MIJN GRATIS PROEFWEEK

What does it take?

Echte Sportja sporters:

  • Halen voldoening uit trainen met losse gewichten, niet uit fitness apparaten
  • Focussen liever op juiste uitvoering van een oefening dan op een TV scherm
  • Laten hun ego thuis
  • Bereiken hun doel