Verbeter sterk jouw resultaten door gewoontes: III van III

Door trainer Alexander Vermetten:

Als je de eerdere blogposts over dit topic nog niet gelezen hebt, raad ik je sterk aan Deel I en Deel II door te lezen om deze beter te begrijpen. We hebben gezien hoe belangrijk gewoontes zijn en hoe je nieuwe gewoontes aan kan leren. In deze laatste blogpost van de serie gaan we kijken wat je moet doen als je een slechte gewoonte hebt en hier verandering in wilt brengen.

Maar wat nou als je een slechte gewoonte wilt veranderen?

Als je een slechte gewoonte hebt, kan je die niet zomaar ontleren. Het kan wel, maar het kost erg veel tijd. Daarnaast is je hunkering, besproken in de vorige blogpost, er nog steeds. De kans dat je hierdoor een andere slechte gewoonte oppikt is groot. Maar goed, om het te fixen gaan we als eerste kijken naar je routine. Kijk hierbij naar elke stap, ook stappen die onbelangrijk lijken. Dit doen we om later alle potentiële onderdelen van de routine onder de loep te nemen. 

Afbeeldingsresultaat voor bad habits mem

Als tweede is het dan belangrijk om te kijken wat de beloning is voor deze gewoonte. Als je weet wat de beloning is voor je gewoonte, kan je zo achterhalen waar je naar hunkert in deze beloning. Hierin ga je zoeken naar een andere bevrediging van de hunkering. Bijvoorbeeld, je zoekt je dorstlessing en energie in koffie. Probeer eens naar buiten te gaan om een rondje te lopen en water te drinken. Als je na 15 min nog steeds merkt dat je de hunkering hebt, dan moet je naar een andere beloning zoeken.

Als je dit bekend hebt, kan je kijken wat de gewoonte triggert. Je gaat kijken naar wanneer de hunkering naar deze beloning zich voor doet. Dit is in te delen in 5 hoofdcategorieën: Locatie (Bijvoorbeeld het bureau op je werk), Tijd (Bijvoorbeeld elke dag om 8.00), Emotionele staat (Bijvoorbeeld moe of blij), Andere mensen (Bijvoorbeeld tijdens het gesprek met die collega) en de direct voorgaande actie (Bijvoorbeeld na het versturen van de eerste email van de dag). Als je dit 2 weken bij houdt als de hunkering zich aandient, kan je kijken of er een patroon zichtbaar is.

Als laatste maak je een plan. Bijvoorbeeld, om 8u ’s ochtends visualiseer ik de hunkering naar de energie die ik overdag nodig heb, daarna loop ik naar buiten en drink ik een halve liter water voordat ik aan mijn dag ga beginnen. Als je het plan vaak genoeg uitvoert, zal het een gewoonte worden.

Afsluitend

Door het identificeren van bepaalde prikkels en behoeften kan je gewoontes creëren die je in alle aspecten van het leven vooruit kunnen helpen. Maak je leven een stuk makkelijker door gewoontes positief in te zetten. Juist ook op het gebied van training, voeding, herstel en je mindset!

PS Alexander heeft mede door goede trainingsgewoontes een wereldrecord deadlift van 340,5kg (vanaf minuut 6.58) gezet in zijn klasse.   

 

 

 

https://youtu.be/C8Epnv6aPbs?t=418

 

 

 

Deze blogserie is gebaseerd op: The Power of Habit van Charles Duhigg. 

What does it take?

Echte Sportja sporters:

  • Halen voldoening uit trainen met losse gewichten, niet uit fitness apparaten
  • Focussen liever op juiste uitvoering van een oefening dan op een TV scherm
  • Laten hun ego thuis
  • Bereiken hun doel