Verbeter sterk jouw resultaten door gewoontes: II van III

Door trainer Alexander Vermetten:

Bijna de helft van de dingen die wij in het dagelijks leven doen is uit gewoonte. Denk bijvoorbeeld aan die rit naar huis na een lange werkdag. Je stapt in de auto of op de fiets en opeens ben je thuis. Van wat er onderweg gebeurd is, kun je je maar weinig herinneren. Dit zijn je gewoontes die aan het werk zijn geweest. In deze blogserie ontleden we gewoontes en zetten we ze in voor een positiever en sportiever leven.

Als je de vorige blogpost over dit topic nog niet gelezen hebt, raad ik je sterk aan die door te lezen om deze beter te begrijpen. Uit de vorige blogpost weten we wat een gewoonte is en waarom deze zo belangrijk zijn. In deze blogpost gaan we kijken naar het ontwikkelen van een gewoonte en hoe jij dit het beste voor jou kan laten werken.

Hoe krijg ik goede gewoontes?

Het essentiële component in een gewoonte is de hunkering naar de beloning als je alleen de aanwijzing gehad hebt. Je brein moet namelijk de stap maken van; geluk door het krijgen van de beloning, naar geluk bij de aanwijzing in afwachting van de beloning. Dit zorgt ervoor dat een gewoonte daadwerkelijk wordt gecreëerd. Het volgende voorbeeld komt de meeste wel bekend voor.

Aanwijzing: Telefoon gaat.
Hunkering: Wie contacteert mij? Ik MOET het weten!
Routine: Stop met alles om op mijn telefoon te kijken.
Beloning: Het fijne gevoel van een korte afleiding van waar je mee bezig bent.

Om een gewoonte te creëren wil je dus zoeken naar wat voor beloning je hunkert. Als je dit kan vinden, zoek je naar een aanwijzing die de routine voor de beloning in gang kan zetten. Als je dit herhaalt, zal dit over tijd een gewoonte worden.

Praktijk voorbeeld

Een mooi voorbeeld waar gewoonte in terug komt is bij meervoudig Olympisch en wereld kampioen Michael Phelps. Toen hij in 2008 in het water sprong om de 200m vlinderslag te zwemmen, brak zijn zwembril. Hij kon in het water helemaal niks meer zien door het water. Echter wist Michael uit gewoonte dat hij precies 23 slagen moest maken voor de draai, gevolgd door 19 slagen om terug te komen bij de start. Ondanks dat die blind de baan af heeft moeten leggen, wist hij door zijn gewoontes in zijn beweging een gouden medaille te halen met een Olympisch baan record!

Phelps big

Afsluitend

Zoals je gelezen hebt zijn gewoontes erg belangrijk voor succes en kunnen ze je zelfs medailles opleveren! In de volgende blogpost gaan we kijken wat je moet doen als je al een slechte gewoonte hebt en hier vanaf wilt komen. Kan je nu al niet wachten en wil jij je leven een stuk makkelijker maken door het hebben van goede gewoontes, vraag aan de balie hoe wij jou verder kunnen helpen om jouw doelen te realiseren! 

 

PS Alexander heeft mede door goede trainingsgewoontes een wereldrecord deadlift van 340,5kg (vanaf minuut 6.58) gezet in zijn klasse. 

 

 

https://youtu.be/C8Epnv6aPbs?t=418

 

 

 Deze blogserie is gebaseerd op: The Power of Habit van Charles Duhigg.

What does it take?

Echte Sportja sporters:

  • Halen voldoening uit trainen met losse gewichten, niet uit fitness apparaten
  • Focussen liever op juiste uitvoering van een oefening dan op een TV scherm
  • Laten hun ego thuis
  • Bereiken hun doel