Verbeter sterk jouw resultaten door gewoontes: I van III

Door trainer Alexander Vermetten:

Bijna de helft van de dingen die wij in het dagelijks leven doen is uit gewoonte. Denk bijvoorbeeld aan die rit naar huis na een lange werkdag. Je stapt in de auto of op de fiets en opeens ben je thuis. Van wat er onderweg gebeurd is, kun je je maar weinig herinneren. Dit zijn je gewoontes die aan het werk zijn geweest. In deze blogserie ontleden we gewoontes en zetten we ze in voor een positiever leven

Gewoontes zijn krachtig. Ze kunnen positief zijn (bijvoorbeeld het poetsen van je tanden elke dag) maar ook destructief (bijvoorbeeld obsessief gokken). Ook tijdens het sporten maak je veel gebruik van gewoontes. Uiteraard willen we deze gewoontes zo positief mogelijk maken om zo goed mogelijke resultaten te boeken. In deze blogpost lees je wat gewoontes zijn en hoe je deze het beste voor jou laat werken.

Maar, wat zijn gewoontes?

Een gewoonte is een routine die je uitvoert, zonder er bij na te hoeven denken. Vaak gebeuren deze routines ook automatisch. Bij lopen hoef je bijvoorbeeld niet over elke stap na te denken hoe je je benen moet bewegen. Een gewoonte is opgebouwd uit 3 stappen.

  1. De aanwijzing: Dit is een prikkel die je brein vertelt welke gewoonte je moet uit voeren op dat moment. Bijvoorbeeld, dorst samen met vermoeidheid is de prikkel voor koffie halen;
  2. De routine: Deze voert de gewoonte uit. Bijvoorbeeld, lopen naar het koffiezet apparaat, een kopje eronder zetten en op het knopje drukken;
  3. De beloning: Dit is het resultaat van de routine en versterkt deze cyclus in je brein. Bijvoorbeeld het drinken van de koffie lest de dorst en geeft je een boost in energie.

Blog 1 Gewoontes Alexander

Hoe krijg ik goede gewoontes?

Oke, je weet nu wat gewoontes zijn en waar ze vandaan komen. Nu komt de grote vraag, hoe creëer je een goede gewoonte? Of als je al een slechte gewoonte heb, hoe kom je hier van af?

Het essentiële component in een gewoonte is de hunkering naar de beloning als je alleen de prikkel gehad hebt. Je brein moet namelijk de stap maken van; geluk door het krijgen van de beloning, naar geluk bij de prikkel in afwachting van de beloning. Dit zorgt ervoor dat een gewoonte daadwerkelijk wordt gecreëerd. Het volgende voorbeeld komt de meeste wel bekend voor.

Prikkel: Telefoon trilt.
Hunkering: Wie contacteert mij? Ik MOET het weten!
Routine: Stop met alles om op mijn telefoon te kijken.
Beloning: Het fijne gevoel van een korte afleiding van waar je mee bezig bent.

Om een gewoonte te creëren wil je dus zoeken naar wat voor beloning je hunkert. Als je dit kan vinden, zoek je naar een aanwijzing die de routine voor de beloning in gang kan zetten. Als je dit herhaalt, zal dit over tijd een gewoonte worden.

Maar wat nou als je een slechte gewoonte wil veranderen. Als eerste ga je kijken naar je routine. Kijk hierbij naar elke stap, ook stappen die onbelangrijk lijken. Als tweede is het dan belangrijk om te kijken wat de beloning is voor deze gewoonte. Als je weet wat de beloning is voor je gewoonte, kan je zo achterhalen waar je naar hunkert in deze beloning. Hierin ga je zoeken naar een andere bevrediging van de hunkering. Bijvoorbeeld, je zoekt je dorstlessing en energie in koffie. Probeer eens naar buiten te gaan en water te drinken. Als je na 15 min nog steeds merkt dat je de hunkering hebt, dan moet je naar een andere beloning zoeken. Als je dit bekend hebt, kan je kijken wat de gewoonte triggert. Je gaat kijken naar wanneer de hunkering naar deze beloning zich voor doet. Dit is in te delen in 5 hoofdcategorieën: Locatie (Bijvoorbeeld het bureau op je werk), Tijd (Bijvoorbeeld elke dag om 8.00), Emotionele staat (Bijvoorbeeld moe of blij), Andere mensen (Bijvoorbeeld tijdens het gesprek met die collega) en de direct voorgaande actie (Bijvoorbeeld na het versturen van de eerste email van de dag). Als je dit 2 weken bij houdt als de hunkering zich aandient, kan je kijken of er een patroon zichtbaar is. Als laatste maak je een plan. Bijvoorbeeld, om 8u ’s ochtends visualiseer ik de hunkering naar de energie die ik overdag nodig heb, daarna loop ik naar buiten en drink ik een halve liter water voordat ik aan mijn dag ga beginnen. Als je het plan vaak genoeg uitvoert, zal het een gewoonte worden.

Concluderend

Door het identificeren van triggers en behoeftes kun je gewoontes creëren die je in alle aspecten van het leven vooruit kunnen helpen. Wil jij je leven een stuk makkelijker door het hebben van goede gewoontes en dan vooral op het gebied van training, voeding, herstel en mindset, vraag aan de hoe wij jou verder kunnen helpen om jou doelen te realiseren!

PS Alexander heeft mede door goede trainingsgewoontes een wereldrecord deadlift van 340,5kg gezet in zijn klasse.
https://youtu.be/C8Epnv6aPbs?t=418

 

What does it take?

Echte Sportja sporters:

  • Halen voldoening uit trainen met losse gewichten, niet uit fitness apparaten
  • Focussen liever op juiste uitvoering van een oefening dan op een TV scherm
  • Laten hun ego thuis
  • Bereiken hun doel