Voetbal: heup- en liesblessures

Preventief training voor heup- en liesblessures

Heup en liesblessures zijn met 20 % van alle voetbalblessures een van de meeste blessuregevoelige regio’s binnen het voetbal. Adductor gerelateerde pijn (liesblessure) vormt 63 % van alle blessure in de regio lies/heup. Een afname in kracht of zwakke spieren van de heup adductoren zijn een risico factor op liesblessures.

In 2014 is onderzoek gedaan naar het effect van een heup adductoren trainingsprogramma van 8 weken. Tijdens dit trainingsprogramma is er gebruik gemaakt van elastieken.

Uit het onderzoek blijkt een toename te zijn van 30 % in de excentrische (krachtlevering waarbij de spier verlengt) kracht en een toename van 14 % in de isometrische (krachtlevering waarbij de spier dezelfde lengte houdt) kracht in de trainingsgroep. Dit onderzoek laat zien dat dit kracht trainingsprogramma voor een toename zorgt in maximale excentrische kracht van de heup adductoren.

Conclusie
Er is een toename van kracht in de spieren in de liesregio. Dit betekent dat de belastbaarheid van de lies en heup regio vergroot wordt, waardoor het aannemelijk is dat de kans op blessures minder is.

De oefening is makkelijk uit te voeren op het voetbalveld aangezien er simpelweg met elastiek getraind kan worden. In de onderstaande foto’s laten we zien hoe de training van de heup gedaan moet worden.

Vraag voor de juiste manier van trainen naar Niels of Jip bij SPORTJA.

Lees hier meer van onze andere blogs of ga naar onze homepagina.

 

Heup training

Bron: Jensen et al., Br J Sports Med 48 (2014) 332-338

Lees hier meer van onze andere blogs of ga naar onze homepagina.

Training

What does it take?

Echte Sportja sporters:

  • Halen voldoening uit trainen met losse gewichten, niet uit fitness apparaten
  • Focussen liever op juiste uitvoering van een oefening dan op een TV scherm
  • Laten hun ego thuis
  • Bereiken hun doel