Tom van Duijn, Europees kampioen

Tom van Duijn (22) speelt al sinds zijn zesde American Football. Hij is begonnen bij Lightning Leiden en op zijn 16de naar Alphen Eagles vertrokken. Hij werd meerdere malen landskampioen met de Eagles en heeft ook een plekje verovert bij de Dutch Lions (Nederlands American Football team). Na zijn succes in Nederland besloot hij een nieuwe uitdaging aan te gaan en vertrok naar Duitsland waar hij onder contract van de New Yorker Lions kwam te staan. Ook daar is hij succesvol en heeft met zijn team de Eurobowl (Europees kampioenschap voor clubs) gewonnen. Tom was even in Nederland en kwam bij zijn oude sportschool langs voor een training en een praatje.

Hoe is het om Europees kampioen te worden?

Super! Echt super, maar ook wel heel onwerkelijk en realiseerde in eerste instantie niet echt wat we als team hadden gepresteerd. Vanuit Nederland naar Duitsland gaan om te footballen is een grote stap en ik kwam bij het team om te groeien als speler. Uiteindelijk heb ik zes punten gescoord van de 24 totaal en ben ik van belangrijke waarde geweest voor het team. Onverwachts maar heel tof om zo te presteren!

Tom van Duijn

Het is je eerste jaar, hoe heb je een plekje in het team veroverd?

Ik train 3 x per week op het veld en 2 x per week in de sportschool. Verder is het veel wedstrijden en trainingen terugkijken, echt heel veel terugkijken….  Ik heb me gefocust op het verbeteren van mezelf als wide receiver en kicker waardoor ik meteen aan de slag moest toen de startende kicker uitviel door een blessure. Het voelde als een goede mogelijkheid maar legde ook wel veel druk op me. Bij de wide receivers onderling is er een sterke competitie en het niveau is hoog dus voor dit jaar was het niet haalbaar op een basisplek te krijgen ondanks dat ik veel progressie heb gemaakt.

De spelers en coaches zijn nieuw voor je, hoe is de onderling sfeer?

Het team is heel tof, vanwege mijn positie trek ik het meeste met de wide receivers op die echt een mentor zijn omdat ik de new guy ben.  Ze helpen me erg goed! Ook de coaching staff heeft een hele positieve instelling, zo mogen we nooit ons hoofd op het veld laten zakken of met de handen op de knieën uithijgen. We moeten altijd met een trotse houding lopen en dat werpt zijn vruchten af, we zijn positief en optimistisch in het veld en ik denk dat dit heeft bijgedragen aan ons succes. De toeschouwers die bij de wedstrijden komen kijken zijn heel fanatiek en super enthousiast! Er zijn ongeveer 5000 toeschouwers aanwezig bij wedstrijden die met vlaggen zwaaien, onze shirtjes dragen en onze namen schreeuwen. We delen ook handtekeningen uit aan de kinderen die komen kijken, die zijn allemaal super blij daarmee!


Hoe heb jij je in Nederland voorbereid op je vertrek naar Duitsland?

De voornaamste onderdelen van mijn spel waar ik aan heb gewerkt zijn conditie en explosiviteit. Dit heb ik voornamelijk bij SPORTJA gedaan met de speedladder, hordes, korte sprints en boxjumps. Bij Alphen Eagles heb ik voornamelijk aan mijn skills gewerkt zoals het lopen van patronen en ballen vangen. Al met al ben ik een stuk atletischer geworden.

Hoe ziet jouw ondersteunende training in Duitsland eruit?

Het is belangrijk dat je fit blijft daarom doe ik 2 tot 3 x per week krachttraining en veel conditie training. Tijdens het seizoen zijn we vooral bezig met het onderhouden van de spiermassa en het voorkomen van blessures. We moeten niet naar de gym maar er wordt wel verwacht dat je fit bent en progressie maakt.

Wat is het verschil met je ondersteunende training in Nederland?

Je traint vooral met je teamgenoten en er is niet zoveel begeleiding, wat wel wennen was aan het begin gezien ik van SPORTJA kwam. Ook ben je veel bezig met het verbeteren van je tactisch inzicht dus het film kijken, en ja ik zeg het nog keer, doen we heel veel.

Tom, leuk je weer te zien en bedankt voor het interview :) Veel succes de laatste helft van het seizoen, doe je best!

What does it take?

Echte Sportja sporters:

  • Halen voldoening uit trainen met losse gewichten, niet uit fitness apparaten
  • Focussen liever op juiste uitvoering van een oefening dan op een TV scherm
  • Laten hun ego thuis
  • Bereiken hun doel