Thoracale mobiliteit, say what?

Wat je moet weten

- Thoracale mobiliteit is de bewegelijkheid van de wervels ter hoogte van de borstkast ofwel je bovenrug, ribben en  borstbeen.
- Het verbeteren van thoracale mobiliteit kan een bijdrage leveren aan het verbeteren van je postuur.
- Een goede thoracale mobiliteit kan blessures aan bijvoorbeeld de schouder en elleboog voorkomen.
- Een goede thoracale mobiliteit kan ook jouw sportprestaties verbeteren.

Wat is het probleem?

Rechtop lopen op twee voeten is wat ons (o.a.) onderscheid van andere dieren. Onze wervelkolom heeft bepaalde bewegingsvrijheden die bewegingen hogerop de keten faciliteren, denk daarbij aan bewegingen van de arm en het hoofd. Door sport (continu eenzelfde beweging of houding) of een inactieve levensstijl kan de bewegelijkheid van de bovenrug beperkt worden doordat de bovenrug stijver wordt. Als gevolg hiervan kan ons postuur veranderen, kunnen we blessures aan de nek, schouder of elleboog krijgen. Ook kunnen sportprestaties verminderen, denk hierbij aan waterpoloërs die minder hard kunnen gooien of krachtsporters die moeite hebben met het rechtop blijven in een squat en daardoor minder gewicht aan kunnen.

Hoe ziet beperkte thoracale mobiliteit eruit?

Beperkte thoracale mobiliteit kan verschillende gevolgen hebben, we lichten één veel voorkomende verandering eruit. Wanneer we kijken naar de wervels kan je zien dat de natuurlijke, lichte bolling in de bovenrug verdwenen is en dat de bolling in de bovenrug extremer wordt (zie linker foto). Hierdoor kan de hoofdpositie ook veranderen. In de anatomische stand staat het hoofd recht boven de wervelkolom maar wanneer de stand van de wervels is veranderd kan het hoofd meer naar voren gaan staan, wat ook wel forward head position wordt genoemd. In de middelste foto een squat met flinke bolling in de bovenrug en op de rechter foto een squat met wervelkolom in de neutrale positie. Een bolling in de bovenrug kan ook negatieve invloed hebben op de stand en bewegingsvrijheid van je scapula. Meer informatie over de functie van de scapula vind je hier.

Thoracic mobility

Hoe verbeter je thoracale mobiliteit?

De wervelkolom kan op drie manieren bewegen. De wervelkolom kan buigen en strekken, naar links en naar rechts draaien en zijwaarts naar links en naar rechts buigen. Bewegen zijn vaak complex dus in het dagelijkse leven en tijdens sport zie je vaak een combinatie van eerder genoemde bewegingen. In onderstaande filmpje doen we oefeningen voor waarbij je de thoracale mobiliteit kan verbeteren. De oefeningen kunnen elke dag gedaan worden wanneer je net start. Afhankelijk van de verbeteringen kunnen na 2 - 4 weken de oefeningen alleen op trainingsdagen gedaan worden tijdens de warming- up. Een handige manier om de veranderingen bij te houden is om foto's van de zijkant te maken en filmpjes van je lifts.

Heb je vragen over thoracale mobiliteit of mobiliteit in het algemeen, neem dan contact op met Niels via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

 

Training

What does it take?

Echte Sportja sporters:

  • Halen voldoening uit trainen met losse gewichten, niet uit fitness apparaten
  • Focussen liever op juiste uitvoering van een oefening dan op een TV scherm
  • Laten hun ego thuis
  • Bereiken hun doel