Het beste advies voor elke beginner: road to success!

Als beginner heb je het geluk dat je in staat bent om de meest gruwelijke gains te maken. En ook zo snel! Je zal nooit meer in je trainingscarrière zo makkelijk gainen als wanneer je net begint. Je hoeft maar naar de barbell te kijken en je traps komen al boven je oren uit. Train 3 x per week en na 2 maanden heb je nieuwe spijkerbroeken nodig. Reps voor Odin en hij zal je belonen met mythische gains! En toch lijken veel sporters niet te gainen of niet zoveel te gainen als ze zouden kunnen.

 

Dit is absoluut geen oplossing

Blijkbaar zijn veel sporters goed in afgetraind blijven. En met afgetraind bedoel ik relatief dun zonder noemenswaardige spiermassa. Bang om ook maar een grammetje in vet aan te komen. Het hele jaar door op een laag vetpercentage staan levert je vaak niks meer op dan minimale gains in zowel kracht als massa.

Het is makkelijker om vet te verliezen dan om sterker en groter te worden. Zeker als je onderhand flink wat spiermassa aan hebt gezet is het makkelijker om vet te verliezen. Dus zorg dat je groot, sterk en gespierd wordt. Het droog trainen komt daarna wel. Of niet, als je inziet hoe triviaal het is om een sixpack te hebben.... ;)

Oplossing

De voorwaarde voor je gains is het herstel van krachttraining. Je kan trainen wat je wilt maar zolang je niet voldoende herstelt van je krachttraining zal je ook niet snel PR's zetten of spiermassa aanzetten. Is life unfair? Nope, het gaat allemaal om de input - output ratio. En de buik die af en toe onder je shirt door kruipt.

beginner

Wil je meer spiermassa en sterker worden? Eet om te groeien en Odin zal je belonen met nog grotere mythische gains. Twee regels zijn hierbij belangrijk: 1) Het is belangrijk om te eten om je lichaam te voeden. 2) Het is belangrijk om veel te eten om je lichaam te voeden. Groter en sterker worden en de hoeveelheid voedsel, maar ook de hoeveelheid slaap, die hiervoor nodig is wordt systematisch onderschat door sporters. "Train like a beast, eat like a horse and sleep like a baby" is een veel gehoord cliché. Ondanks dat clichés ontzettend kut zijn, zit hier toch een kern van waarheid in.

Wanneer je traint om afgetraind te zijn en te blijven zal je nooit fatsoenlijk gainen. Ook alle bodybuilders die groot en gort droog zijn op het podium, zijn niet altijd gort droog. Ook zij eten om te gainen in het off-season. De supra-human hulk die stilletjes zijn 200 kilo squats doet vreet zich helemaal scheel opdat hij 200 kilo squat.

Als je denkt dat je genoeg eet maar je zit niet dag in dag uit te proppen en jezelf beginner
te haten, dan eet je niet genoeg. Uit je broek scheuren doe je niet zomaar! Voor een man van rond de 80 kilo zou ik aanraden om op zijn minst 3800 kcal te eten, 150 gram eiwit en voldoende vitamines. Voor een vrouw van rond de 65 kilo zou ik aanraden om op zijn minst 2800 kcal te eten, 120 gram eiwit en voldoende vitamines.

Heb je moeite met veel eten? Bouw je calorieën op totdat je op 2800 of 3800 calorieën zit door per week 200 calorieën meer te eten. Nog steeds moeite met eten? Drink 2 liter melk per dag, dan ben je alweer 1000 kcal en 70 gram eiwit verder! Dat is gainen voor Odin!

Conclusie

Wanneer je je aangesproken voelt door dit artikel dan is dit artikel waarschijnlijk ook voor jou bedoeld. Hoe sneller je deze fundamentele wijsheid begrijpt en toepast, hoe sneller je zal groeien. Je hoeft mij niet te geloven, ik ben alleen maar van 67 kilo naar 98 kilo gegaan door te trainen en te eten.... Ik weet dat 3800 kcal voor een man veel is en 2800 voor een vrouw veel is en simpelweg willen veel sporters dit niet eten. Onderscheid jezelf en ga eten. Track je progressie, trek je conclusie na 6 maanden en koop een paar nieuwe spijkerbroeken.

 

 

What does it take?

Echte Sportja sporters:

  • Halen voldoening uit trainen met losse gewichten, niet uit fitness apparaten
  • Focussen liever op juiste uitvoering van een oefening dan op een TV scherm
  • Laten hun ego thuis
  • Bereiken hun doel