Supplementen, wat doen ze?

Door: Willem van der Plas – Student voeding en diëtetiek

In dit artikel vertel ik jullie het een en ander over een aantal sportsupplementen. Je hebt ze in vele varianten, van pre workout tot proteïnepoeder, creatine en fatburners, het zijn er eindeloos veel. Laten we eerst maar eens beginnen met de basis supplementen proteïnepoeders, creatine en koolhydraatpoeders. Deze verkopen wij bij de bar en daarom informeren we jullie graag over deze supplementen.
Maar wat doen supplementen nou eigenlijk? Ieder supplement heeft zijn eigen werking en functie maar het komt er grotendeels op neer dat het sportprestaties verbetert en spierherstel bevordert. Geen gekke stimulerende hormonen dus, wat veel mensen vaak denken van sportsupplementen.

Proteïnepoeders
Proteïnepoeders, eiwitpoeder of eiwit-shake, allemaal hetzelfde. Een poeder met een hoog eiwitgehalte (tot wel 90% eiwit). Het wordt gemaakt door de eiwitten uit verschillende grondstoffen (melk, eieren, soja, rijst) te halen. De meest bekende vorm van proteïnepoeder is het zogenaamde “whey eiwit”. Whey of in het Nederlands wei is een bijproduct bij de productie van kaas. Dit bijproduct bevat een hoog gehalte aan eiwit en is ideaal om proteïnepoeder van te maken. Zo worden ook eiwitten uit eieren, rijst, sojabonen en vele andere grondstoffen gehaald. Vaak geven ze er een lekker smaakje aan en is het bij mengen met water of melk heerlijk. Ook zijn er vele andere producten waar eiwitpoeder in verwerkt is en verkocht wordt als eiwitsupplement.

Waarom nou proteïnepoeders? Het is simpelweg een aanvulling op de dagelijkse voeding wanneer er niet genoeg eiwitten uit de normale voeding gehaald kunnen worden. Een proteïne-shake levert dan net even dat extraatje om de spieren goed te kunnen laten herstellen. Vooral na een zware training is een proteïne-shake aan te raden, omdat de eiwitten snel opgenomen worden en de spieren dit hard nodig hebben na het trainen om goed en snel te kunnen herstellen.

Voor wie is het bedoeld? Voor iedereen die extra eiwitten nodig heeft in de dagelijkse voeding, man en vrouw. Van powerlifter tot bodybuilders, mensen die fitnessen, mensen die herstellen van een zware ziekte, noem maar op! Vergeet niet, het is en blijft een aanvulling, de basis is en blijft altijd een gevarieerde gezonde voeding en hard werk in de sportschool.

Creatine
Creatine is een organische stikstofbinding die van nature voorkomt in het menselijk lichaam en alle andere gewervelde. Het is een tussenproduct in de energievoorziening van de spier en zenuwcellen. Het wordt over ter wereld verkocht als supplement. Het staat niet op de dopinglijst en is dus een volkomen veilig supplement om te gebruiken, het kan immers ook in normale voeding voorkomen. Maar wat doet het nou eigenlijk dat het verkocht wordt als supplement?

Wanneer er creatine als supplement wordt gebruikt nemen de prestaties van kortdurende explosieve krachtinspanningen toe, met een sneller herstel tussen de sets in. Daardoor worden de spieren extra geprikkeld en nemen ze sneller in massa toe gedurende het gebruik van creatine. Ook houden veel creatines vocht vast in de spieren waardoor deze een voller uiterlijk krijgen.

Het gebruik van creatine staat altijd op de verpakking beschreven, dit verschilt per merk. Het ene merk geeft aan dat een laad fase nodig is en een ander merk weer niet. De laad fase wordt in veel wetenschappelijke studies wel gebruikt maar er zijn geen bewijzen dat dit essentieel is en voor verbeterde resultaten zorgt.

Dus als je een krachtsporter/bodybuilder/gewichtheffer of wat dan ook waar korte explosie inspanningen bij komen kijken bent, is creatine een goed geschikt supplement om je progressie een kleine versnelling omhoog te zetten.

Koolhydraat supplementen/poeders
Zoals de naam al zegt, koolhydraten, maar dan in zuivere vorm. Wat zijn koolhydraten dan? Dat zijn de brandstoffen stoffen van het lichaam, van suikers tot zetmeel. Dus wat doet het dan? Juist, energie leveren.

Koolhydraat poeders komen uit vele verschillende bronnen. Vaak uit complexe koolhydraatbronnen(bijvoorbeeld havermout) voor een langzame en langdurende energieleverende werking maar ook uit snelle bronnen (bijvoorbeeld dextrose, een vorm van suiker) voor een snelle energie boost voor het trainen of om na het trainen de spieren opnieuw te bevoorraden van brandstof die verloren is gegaan tijdens het trainen. Hier kom ik in een ander artikel op terug. De koolhydraatpoeders kun je mengen met melk of water of simpelweg toevoegen aan je eiwit-shake of yoghurt of wat dan ook.

Dus als je meer koolhydraten wil eten zonder alle andere overige stoffen die er in de koolhydraatrijke producten zitten, meer energie wil voor een training of je spieren wil herladen met brandstof na een training op een snelle en makkelijke manier is zijn koolhydraatsupplementen een aanrader.

 

Lees hier meer van onze andere blogs of ga naar onze homepagina.

What does it take?

Echte Sportja sporters:

  • Halen voldoening uit trainen met losse gewichten, niet uit fitness apparaten
  • Focussen liever op juiste uitvoering van een oefening dan op een TV scherm
  • Laten hun ego thuis
  • Bereiken hun doel