Strong is the new Sexy

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen "Strong is the new Sexy". In deze post een mini-rant over het gebrek aan emancipatie bij de meeste sportscholen. Maar vooral hoe wij dit bij SPORTJA anders proberen te doen. En een aantal zaken die je (als vrouw) makkelijk kan toepassen om je eigen training op de lange termijn tot een succes te maken.

 

Emancipatie en de sportschool

Emancipatie heeft zich in de Westerse cultuur ver doorgezet. Bravo, maar helaas geldt dit nog niet in elke sportschool.  Neem het dumbell rek, de plek voor alpha mannetjes om hun kracht ten toon te spreiden tegenover concurrenten. Als een vrouwtje zich in dit gedeelte van de sportschool begeeft dan is ze vast verdwaald. Op zoek naar die kleine felgekleurde mini dumbbels om niet te hard te trainen.... Dit geld ook voor het squatrek of het deadlift platform, oftewel; overal waar de zware gewichten liggen.

Vrouwen werken hier onbewust moedwillig aan mee; "nee hoor dat kan ik niet" of, als ik zwaar ga tillen dan krijg ik spieren" en zo staan vrouwen niet in de modeblaadjes. Straks vindt mijn vriend me niet meer vrouwelijk etc. De lijst is eindeloos.

Becoming the Hulk

Aan de trainers bij SPORTJA de taak om deze eindeloze lijst aan vooroordelen tegen te spreken. Ze zijn hardnekkig. Want vrouwen zijn niet sterk dat weten we allemaal. Vrouwen die aan krachttraining doen zien eruit als een vrouwelijke versie van de Hulk, zitten aan de roids of... maar wacht even, wat is dit nu?

 

https://www.instagram.com/p/BAAiJlIMS3X/?taken-by=marlindegras

 

Marlinde Gras 29 jaar, 63 kg en student in Groningen. Een kleine rekensom leert ons dat de squat hierboven 2 keer haar eigen lichaamsgewicht is. ....Ennnnn ook al schreeuwt ze even als de hulk, ze ziet er niet uit als de hulk. Lees meer over Marline en liften in dit artikel van www.fit.nl.

Hoe wordt ik sterker, val ik af en word ik gespierder a.k.a. sexy?

Je kan als vrouw behoorlijk sterk worden, zo sterk zelfs dat je, net als Marlinde, bijna alle mannen in een conventionele gym er uit lift. Hoe kan dit? volg het onderstaande recept.

  1. In de woorden van Barack Obama; Yes you can. Oftewel geloof in jezelf. Je bent sterker dan je denkt.
  2. Maak een plan, stel lange en korte termijn doelen. Breek dit op in kleine brokjes en pas je training hierop aan. Krachttrainen is een marathon en geen sprint. This shit takes time, maar met 3 jaar structureel trainen voor kracht kan je een heel eind komen. Marlinde is 2 jaar aan het powerliften en heeft daarvoor even American football gespeeld. Daarvoor was ze 10 jaar professioneel couch potato.
  3. Zet een vast doel, doe bijvoorbeeld mee aan de SPORTJA powerlift meet om je kracht te testen. Vraag onze trainers voor een bijpassend schema om je hier optimaal op voor te bereiden. Als idee voor je eerste doelen; je eigen lichaamsgewicht kunnen deadliften en squaten. Onze cursus krachttraining voor vrouwen is een uitgelezen kans om in groepsverband je kennis en ervaring te vergroten.
  4. Evalueer je training en progressie. Schrijf alles op je schema en hou je aan je schema. Loop je vast, zoek dan uit waar dit aan kan liggen. Train je misschien teveel, of te weinig? Eet je wel genoeg? Slaap je goed of heb je veel stress? Overleg met onze trainers voor advies.
  5. Study the shit out of it. Probeer te leren van mensen in de sportschool, van de trainers en ga op zoek op internet. Vraag de SPORTJA trainers voor informatie of check onze blogserie "Become a Student of the Iron Game".
  6. Werk constant aan het perfectioneren van je techniek. Train samen zodat je elkaar kan helpen. Evalueer je eigen lifts door ze op te nemen. Of kijk je lift samen terug met één van onze trainers.

SPORTJA's missie

Bij SPORTJA willen we actief vrouwen hun angst voor zwaar metaal helpen te overwinnen. Gelukkig bestaat SPORTJA voor het grootste gedeelte uit squatrekken en deadlift platformen, iedereen gaat aan de vrije gewichten en we hebben de verleiding van cardio apperatuur geminimaliseerd. Iedereen krijgt dezelfde soort oefeningen en leert de basic 5 compound lifts; squat, deadlift, benchpress, barbell row en overhead press. Daarnaast is je programma gemaakt om jou sportdoelen te behalen.

En voor de mannen. Mocht je nog wat motivatie nodig hebben, ergens in de wereld is een klein Aziatisch meisje aan het opwarmen met jou maximale gewicht.... En dichter bij huis, in Groningen is Marlinde Gras haar techniek aan het bijslijpen en aan het bouwen aan nieuwe PR's terwijl jij nog steeds 90 squat.... Oplossing: lees hier verder.

p.s. Je word sterker als je lift met Metal op de achtergrond, dat jullie het even weten! Ik heb het beste met jullie voor ;)

 

https://www.instagram.com/p/BA7quTlMS_n/?taken-by=marlindegras

 

Sportschool

What does it take?

Echte Sportja sporters:

  • Halen voldoening uit trainen met losse gewichten, niet uit fitness apparaten
  • Focussen liever op juiste uitvoering van een oefening dan op een TV scherm
  • Laten hun ego thuis
  • Bereiken hun doel