De top 5 oefeningen die je moet doen

De top 5 oefeningen die je moet doen!

Uit alle free weight oefeningen die er zijn een selectie maken is lastig. Daarom hebben we een top 5 van oefeningen opgesteld die je als basis kan gebruiken voor je trainingen. Het zijn compound oefeningen (= oefeningen waarbij je over meerdere gewrichten beweegt) die bij elkaar genomen het hele lichaam trainen.

#1 The Big Five
The Big Five is niet één oefening maar een groep oefeningen. The Big Five bestaat uit de basis barbell oefeningen die als heilige graal van de krachttraining worden beschouwd.
The Big Five bestaat uit:
- Squat
- Bench press
- Deadlift
- Overhead press
- Barbell row

Big-five

# 2 Ab wheel roll outs
Een sterke en stabiele core is een voorbode voor een krachtig en explosief lichaam. Stabiliteit is als de fundering voor je lichaam, hoe stabieler je fundering is des te makkelijker het is om om te gaan met externe krachten die op het lichaam werken. De ab wheel zorgt ervoor dat je staat als een huis!

P1040280

#3 Hip Thrust
De bilspieren lopen over het heupgewricht en zijn actief bij bewegingen als lopen, rennen en springen. Er wordt naast de compound oefeningen veel oefeningen gedaan voor de quadricep en hamstring maar de bilspier wordt vaak buiten beschouwing gelaten. De hip thrust is een ideale oefening met hoge spieractiviteit om de bilspieren extra aan te pakken.

P1040261

# 4 Push up
De push up is één van de bekendste oefeningen en met goede reden! De push up is een duwoefening waarbij het schouderblad vrij kan bewegen, dit in tegenstelling tot bankdrukken waarbij het schouderblad vaak gefixeerd wordt.

P1040268

# 5 Pull up
De pull up is wederom één van de bekendste oefeningen. Naast het feit dat het een goede oefening is voor de trek spieren van het bovenlichaam, laat de pull up de buikspieren ook hard werken doordat het lichaam recht gehouden moet worden.

P1040275

What does it take?

Echte Sportja sporters:

  • Halen voldoening uit trainen met losse gewichten, niet uit fitness apparaten
  • Focussen liever op juiste uitvoering van een oefening dan op een TV scherm
  • Laten hun ego thuis
  • Bereiken hun doel