Squatten: “The King of Excercises” en squatdiepte

De oefening die bekend staat als The King of Excercises: de squat. Geliefd en gehaat door velen: sommige zijn blij als ze mogen squatten, andere zijn blij als ze klaar zijn met squatten. Eén ding staat vast, veel mensen squatten en nog meer mensen zouden moeten squatten.

Bij een squat buig je door de knieën en heupen tot je gehurkt zit en strek je je benen en heupen weer tot je rechtop staat. Als kind zijnde wordt er tijdens het spelen regelmatig gesquat maar deze beweging vergeten we of doen we gewoonweg niet meer naarmate we ouder worden. Jammer gezien het een complexe beweging is waarbij veel spieren betrokken zijn en die het lichaam soepel houdt. Gelukkig kan je deze beweging trainen.

Squatten is een beenoefening waarbij een hoge activatie van de quadriceps, hamstrings, bilspieren, lage rugspieren en de buikspieren te zien is. Voor elke beweging geldt dat hoe groter de beweging is, hoe meer spieractiviteit er is. Deze regel geldt ook voor de squat: een full squat vertoont dus hogere spieractiviteit dan een quarter squat (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22797000).

De mythe dat full squats slecht zijn voor de knieën is hardnekkig en blijft rond gaan bij mensen die zich niet verdiepen in wetenschappelijk onderzoek. Een full squat met de juiste techniek en een lineaire verhoging van het gewicht is een veilige en verantwoorde manier van squatten voor gezonde sporters (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23821469).

In onderstaand trainingsfilmpje laten we de juiste techniek van de squat zien.

 

http://www.youtube.com/watch?v=_EpKElYvLu0&feature=youtu.be

 

What does it take?

Echte Sportja sporters:

  • Halen voldoening uit trainen met losse gewichten, niet uit fitness apparaten
  • Focussen liever op juiste uitvoering van een oefening dan op een TV scherm
  • Laten hun ego thuis
  • Bereiken hun doel