5 regels voor blijvende progressie

progressie

De fitness branche staat bekend om de enthousiaste mensen die 2 maanden fanatiek sporten en bij gebrek aan progressie maar de moed opgeven. Is krachttraining wel echt je hobby, train je al jaren maar merk je dat je toch op een plateau bent gestrand? Either way, dit artikel is voor jou. Vijf belangrijke regels om progressie te maken en te blijven maken!

Blessure vrij blijven 

Wellicht is het een open deur intrappen maar wanneer je een blessure hebt kan je niet (optimaal) trainen. Hoe vaker en langer je blessurevrij blijft hoe meer tijd je hebt om te werken aan jouw doelen. Om blessurevrij te worden/blijven is het belangrijk dat je een goede techniek hebt. Een goede techniek bij lichte EN zware gewichten. Zorg er ook voor dat je een trainingsschema hebt waarbij frequentie, volume en intensiteit zijn afgesteld op elkaar om overbelastingsklachten te voorkomen.

sterker worden

Lange termijn planning

Iedereen kijkt wel eens niet verder dan zijn/haar neus lang is. Iedereen doet wel eens aan ego liften en gosh darnit, it feels good! Dat gezegd hebbende is het belangrijk om je lange termijn doel in ogenschouw te nemen. Stem je korte en middellange termijn doelen op je lange termijn doelen af. Wil je 15 kilo afvallen? Dan is je eerste doel 5 kilo afvallen. Op deze manier maak je jouw doel bereikbaar en is de weg er naartoe een weg van succes momenten.

Voeding

Sommige mensen doen aan krachttraining zodat ze veel mogen eten (including me… ;)) en voor sommige mensen is voeding een hels onderwerp. Feit blijft dat voor blijvende progressie (en dit geldt voor kracht, spiermassa en afvallen) voeding één van de belangrijkste aspecten is. Voor echt resultaat neem je jouw voeding net zo serieus als je trainingen. Stop met curlen in het squatrack en begin met koken! Check onze youtube video's voor de basis over kwalitatieve voeding en zorg dat je een goede start maakt met voeding!

Slaap 

In een eerdere blogpost over slaap hebben we het gehad over het verbeteren van je slaap en met goede reden! Slaap is het herstelmechanisme van je lichaam dus wil jij progressie zien? Verbeter je slaap! Geloof je me niet? Check de nerds van bayesian bodybuilding en hun infographic van een fijn staaltje wetenschappelijk onderzoek.

progressie

Consistentie

De laatste regel geldt voor alle bovengenoemde regels inclusief het trainen zelf: consistentie. Een maand goed trainen, slapen en eten is hartstikke goed maar wordt teniet gedaan wanneer je daarna een maand aan het falen bent. Zorg dat je doelen stelt die realistisch zijn, dat je een trainingsschema volgt die je leuk vindt en afgesteld is op jouw doelen en eet wat je lekker vindt en gezond is. Op deze manier houd je het ook op de lange termijn vol en zal je de progressie boeken die jij wilt!

Conclusie

“Train like a monster, sleep like a baby and eat like a horse” bevat meer wijsheid dan menig sporter wilt geloven. Zorg dat je blessurevrij blijft en dat je trainingen (of een sport) doet die je leuk vindt. Plan voor de korte termijn en lange termijn dan wordt het bereiken van jouw doelen een stuk realistischer maar vooral makkelijker en leuker!

Start nu je Gratis Proefweek!

De meeste lezers van dit blog vragen een gratis proefweek aan.

Wil jij ook gebruikmaken van een gratis proefweek? Meld je dan vandaag nog aan!

START MIJN GRATIS PROEFWEEK

What does it take?

Echte Sportja sporters:

  • Halen voldoening uit trainen met losse gewichten, niet uit fitness apparaten
  • Focussen liever op juiste uitvoering van een oefening dan op een TV scherm
  • Laten hun ego thuis
  • Bereiken hun doel