Bench press

Bench pressen ofwel bankdrukken is één van de bekendste oefeningen in de fitness- en krachttrainingswereld. Maandag is gebombardeerd tot international chest day en veel sporters gaan op maandag bankdrukken. Maar hoe bankdruk je eigenlijk? Een aantal aandachtspunten zullen in deze blogpost besproken worden.

Handbreedte
Een goede indicator voor het plaatsen van je handen is om je polsen in het verlengde van je elleboog te houden wanneer de barbell op je borst rust.

Plaats op de borst
Om de belasting op het schoudergewricht te verminderen dienen je bovenarmen in een hoek van 70-80 graden ten opzichte van je bovenlichaam te staan wanneer de barbell op je borst rust. De hoek van je bovenarmen bepaalt dus de plaats van de barbell.

Stabiliteit
Hoe meer stabiliteit, hoe meer gewicht er verplaatst kan worden. Om stabiliteit te creëren dienen er verschillende spieren te worden aangespannen. De schouderbladen trek je naar achter en naar beneden, de bilspieren span je aan en je benen span je aan om jezelf naar achter en in het bankje te duwen. Zie foto 1 voor de richting van de kracht.

Kracht-richting-bankdrukken

Foto 1: Kracht richting bankdrukken

Ademhaling

Voordat je de barbell laat zakken adem je in en houd je deze vast. Je laat de barbell zakken, raakt je borst aan en duwt weer omhoog. Bij het omhoog duwen blaas je weer uit.

 

http://youtu.be/tHE0NLQ2yuw

;list=UURmWEoSrxhqu5s6JV_zjPCA

 

Wil je meer weten over bankdrukken? Of wil je dat we een keer meekijken bij jouw houding en techniek? Laat het ons gerust weten. Meer info bij Niels via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Lees hier meer van onze andere blogs of ga naar onze homepagina.

Training

What does it take?

Echte Sportja sporters:

  • Halen voldoening uit trainen met losse gewichten, niet uit fitness apparaten
  • Focussen liever op juiste uitvoering van een oefening dan op een TV scherm
  • Laten hun ego thuis
  • Bereiken hun doel